Loading...
min mamma

Mamma har bott här i 19 dagar idag!

Detta är ett kåseri som utmynnade från vad som från början skulle ha varit en statusuppdatering på fb. Jag skrev det 5 januari men ändrade mig och tog bort det från Facebook eftersom min man blev så sur när han läste det och inte alls såg humorn med texten. 🙂 Nu när mamma bor kvar hos oss och dessutom är kvar på dag 19 kan jag inte låta bli att publicera det ändå. Tilläggas bör dock att svärsonen lagat mat åt sin fru och sin svärmor varje dag samt städat efter oss! Nu är hundarna mer lugna med att jag och mamma är i sovrummet med stängd dörr och de får sova på soffan med sin husse. Min man är på lite bättre humör. Han ser väl ljuset i tunneln. 

2019.01.05
Ensam vaken. Uppesittandes i sängen. Lunginflammation. Väsande andhämtning, feber, frossa, högre feber, snuva, slem i halsen i olika nyanser, en förlamande trötthet, sår/blåsor i gommen, hals där jag inte kan svälja utan det är en tjock klump i halsen så jag upplever att jag inte kan andas om jag ligger ned. Lever på varmt te med honung och saft med isbitar. Citrontet är slut så jag dricker kamomillte konstant, vilket gör mig ännu tröttare. Antibiotikan som jag ska äta tre gånger om dagen i 7 dagar hjälper ingenting.

Mamma är kvar sedan julafton. Hon är på gott humör trots sin situation med knasig boendeläkare, allt strul på hennes boende och ett rum som inte har fått gardiner uppsatta ännu. Vi pratar, skrattar, har det väldigt trevligt och dagarna går.

Mammas galghumor och smittande skratt ekar i sovrummet när hon ligger vid min sida i kontinentalsängen och min ljudkänslige man som bara kan sova om det är TYST och MÖRKT blir alltmer frustrerad och sur för var dag som går.

Då mamma känner av min katt Chleo och Chleo är van vid att sova precis vid mitt huvud kan inte dörren till sovrummet vara öppen. Mamma blir allergisk. Hon sover på höger sida av min säng och jag sover på Martins halva.

Vi gjorde ett försök att min hund Doris skulle få sova i sängen och jag lade mig i mitten och applicerade Doris på min högra flank. På morgonen låg jag till vänster och Doris i mitten och långt ut till höger, på kanten, sov mamma som i ett litet nystan. Doris hade gjort precis som hon gör med Martin, tryckt ut mamma ut mot kanten.

På vardagsrumssoffan ligger svärsonen Martin. Han försöker sova med hundar som inte alls vill ligga med honom på soffan utan de vill till varje pris in i sovrummet. De gnäller, väser, vandrar, puffar på dörren och om de får upp en springa så kastar de sig in och gör sig tunga om jag ska försöka tvinga ut dem.

Det måste vara en springa öppen för slangen till syrgasen, och jag har gjort en barrikad in till sovrummet så den stora luftrenaren står innanför sovrumsdörren som har en liten glipa öppen för syrgasslangen. Bakom den tunga luftrenaren står rollatorn.

Jag och mamma kan inte ha hennes syrgasutrustning i sovrummet för den dånar och dundrar, suckar och stönar och låter förjäkligt när den drar in luft ifrån rummet.

Syrgasapparaten behöver stå fritt för att den ska kunna dra in luft från rummet och varje gång jag applicerat den fritt har min ordningsamme man ställt syrgasapparaten mot en vägg, och jag flyttar tillbaka den mitt i rummet, precis som om vi spelar schack utan att tala under spelet.

Min man som uppenbarligen störs över att jag och mamma har så mycket att prata om, att vi kiknar av skratt och bara behöver ge varandra en blick för att vi ska skrattskrika och bli dubbelvikta, som avskyr all form av sång och som blir helt stel när jag och mamma kan sjunga på en låt och sjunga olika stämmor, kommenterade torrt i bilen när vi precis kommit fram till att jag inte orkade med lunginflammation och allt, åka med mamma tillbaka till vårdboendet som vi tänkt och som stackars mamma laddat upp för,” att det är väl lika bra att hon stannar över helgen då, jag jobbar ju ändå så kan ni sitta här och skrika och sjunga”

Svärmodern vill ha med sig fåtöljen hon har suttit i som jag ordnade enkom för mamma på julafton, och då grundanledningen till att svärmodern hamnade i kontinentalsängen var den hemska tunna sängen på boendet som gav hennes opererade höft sådan värk att hon behövde äta 2 Alvedon per kväll på boendet, att hon behövde vila ut sin höft på dotterns förslag.

Efter att ha legat i den sköna kontinentalsängen från Kungsängen sov svärmodern som på moln, alltmedan svärsonen sov allt sämre. Svärsonen försöker dock att lösa detta genom att föreslå att svärmor OCH resårbotten från parets kontinentalsäng skulle förflyttas med svärmodern tillbaka till vårdboendet.

Och så blev svärmodern kvar ytterligare i tre dagar, och svärsonen fortsätter att sova på den obekväma soffan utan att frun sitter och beklagar att han får så dålig nattsömn, och att det måste vara jobbigt att bli väckt så många gånger per natt av hundarna, och maken ser med smalnande blick på när frun känner sin mor så väl att hon per automatik kommer med ett vattenglas, ett glas att spotta ut vattnet i efter att modern sköljt munnen med Ventoline, och att svärmoderns tillhörigheter förflyttas ifrån det ockuperade sovrummet till vardagsrummet varje morgon. Frun bär det för att modern ska slippa ha två påsar på rollatorn plus sina vattenglas och kommer skyndsamt med det hon vet att modern behöver precis som om hon kunde läsa tankar.

Mannens tankar blir alltmer svarta för varje dag som går när skratten ekar ifrån sovrummet och svärmodern med hög och gäll röst ifrån sovrummet pratar innan läggdags så det ekar i rummet och frun säger “mamma du måste prata TYSTARE, Martin sover ju där ute”. Vilket inte gör någon skillnad på ljudnivån. Frun som blir nervös av makens alltmer fientliga attityd och påklistrade hjärtlighet mot modern skrattar nu alltmer gällt och ofta, vilket får maken att känna sig utanför,

Ibland reciterar svärmodern dikter då hon är duktig på att sätta text till musik och svärsonen hukar sig intill sin dator och axlarna är stela medan svärmodern glatt sjunger vers efter vers.

Vi har med andra ord en helt fantastisk julhelg! Den avslutades aldrig, Utan mamma är kvar. Jag är sjuk, min mans nerver sjunger säkerligen på sista versen, och mamma har nog aldrig haft det bättre då vi har det jättetrevligt om dagarna. Svärsonen sätter på Blacklist som svärmorsvakt. För då är hon tyst.

 

One comment
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.