Låt aldrig hunden springa lös med klövjeväskan. Smiter den kan den fastna och skada sig, dessutom kan den förstöra eller tappa den dyrbara väskan med sitt oumbärliga innehåll. Jag tycker bäst om att hunden går framför mig, inte vid sidan om mig för då trycker väskan mot mina ben. När jag tex går efter stigar, över spångar och broar tycker jag att det är enklare om hunden går bakom. Då blir det lättare att hålla balansen och det är jag bestämmer takten istället för att halka efter en ivrig hund. I branta backar får hunden gå före och dra. Kopplet fäster jag i ett midjebälte så att jag har händerna fria.

Klövjeväskan.
Det finns en uppsjö av olika modeller på marknaden varav många är av bra kvalitet.
För att välja rätt väska för din hund är det viktigt att tänka på hur hunden ska bära dem. Klövjeväskan består av två lika stora väskor som är förenade med varandra med ett tygstycke som går över hundens rygg. Nylon eller cordura är de bästa materialen eftersom det är bra om väskan är vattentät. Det mest praktiska är om varje väska är försedd med blixtlås, och även ha flera fack så du kan hålla rätt på innehållet.

Din hund ska bära med frambenen och manken och inte med ryggen, så det är bra om väskan inte går långt ut på ryggen och att den är djupare i framkanten. För att avgöra vilken storlek din hund ska ha mäter du med ett måttband från armbågen över skuldran till andra armbågen. Väskan ska inte ligga nära frambenen på vovven, en för stor väska gör att vikten kommer fel och blir obehaglig för hunden.

Hur du packar.
När du packar är det bra om vikten kommer både längst fram och långt ned i väskan. Var försiktig med hårda föremål så att hunden inte får obehag av vassa kanter eller tex bestick. Du kan ställa foten på en stubbe och lägga väskan över låret för att få en uppfattning om hur väskan känns på hunden. Det kan vara bra att fylla ut hela väskan med tex tidningspapper eller plastpåsar för att inte innehållet ska studsa för varje steg hunden tar. Ifall du inte kan få jämnvikt kan du justera med småstenar när väskan ligger över hundens rygg. Vissa väskor har fack uppe på ryggen men jag brukar inte nyttja dem eftersom hunden får sämre balans med hög tyngdpunkt. Det du packar med ska vara vattentätt och inte kunna gå sönder. Väskan kan stöta i stenar och träd när ni är ute och vandrar.

Packa rätt!

Det är viktigt att vikten kommer långt ner och längst fram i väskan. Den får inte förekomma några vassa kanter in mot hunden. Jag brukar ställa mig med foten på en stol/sten och lägga väskan över låret när jag packar. Då känner jag att jag får jämvikt och ingen kant ligger mot insidan av väskan. För att fylla ut väskan så den håller formen och inte blir sladdrig lägger jag regnställ eller något annat mjukt överst i väskorna. Om det är svårt att få till jämvikt brukar jag justera med några småstenar när hunden har fått på sig väskan. Kom ihåg att även dessa ska lägst fram och nederst i väskan.  Jag packar aldrig något uppe på väskan, även om vissa väskor har fack uppe på ryggen, hunden får sämre balans med högre tyngdpunkt och risken för skav ökar direkt.

En sak till: det du packar i väskan ska vara okrossbart och vattentät.Under vandringen stöter väskan till i träd och stenar och innehållet kan även bli fuktigt. Det kan vara bra att packa i plastpåsar och gärna med en extra utanpå.

Passform.
Det är skönt för hunden om det finns plast för 2-3 fingrar mellan bukgjorden och bröstkorgen ifall den inte är elastisk. Avståndet mellan den främre bukgjorden och hundens armhåla ska vara fyra fingrar brett. Om den ligger för nära riskerar du att den skaver.

Ha underbara vandringar med din fyrbenta vän och hoppas att de här tipsen har kunnat ge dig lite hjälp på vägen!