Loading...

Katterna

Dexter, bengalkatten soms tyr hushållet

Under hela mitt liv har jag alltid haft minst en katt sedan jag flyttade hemifrån, och även innan dess. Nu är vi nere på bara två kissar vilket känns som få individer. Men när en av dem är en bengalkatt så känns han som tio katter förpackat i en. Dexter, silverbengal kommer ifrån Silverkällans bengalkatter och under hans uppväxt investerade jag i en uppsättning av olika aktiveringsspel och aktiveringsbrädor som fick den redan från början finurliga kattungen att utvecklas till en självsäker intelligent och tänkande katt. Han är uppvuxen på rå lövbiff så det är tur att han inte hade storleken av en tiger. Dexter är innekatt när han är i Hammarby Sjöstad med promenader i sele. När vi är på landet får han gå ut under ansvar, och inte tider som vildfåglarna är lättillgängliga.
En bengalkatt är av naturen en bra jägare och en katt som ofta vandrar, vilket innebar att han från början fick gå ut långa promenader i flexikoppel samtidigt som hundarna rastades. Det finns ingen katt som går lika snyggt i koppel som Dex!

Senare utsträcktes han frihet till att få gå ut på egen hand. Han var inte medveten om att matte hade klistrat en GPS för husdjur på insidan av hans reflexväst. Jag behövde bara se till att den hade bra batteri, och kunde ha exakt koll i realtid på vart katten var. Det har aldrig varit problem för våra djur att växla mellan stan och landet utan de finner sig snabbt tillrätta vart vi än är. Men självfallet kan man känna att den frihet de har på landet är svår att uppnå i stan. Men på den stora generösa terrassen vill Chleo spendera all sin vakna tid på sommartid om hon bara fick. Där ligger hon och njuter då den är 12m2 stor och i söderläge. Inhägnad med kattnät såklart.

Chleo tog jag hand om genom ett katthem i Uppsala som drivs genom Föreningen Samvetet. Jag hade tidigare fått min numera änglakatt Lurvas från dem med. Chelopatra (Chleo) är en timid och väldigt vänlig katt som inte gör så mycket väsen av sig. Hon har lätt för att komma i skymundan när det finns fler katter i hushållet. Men nu har vi förlorat flera och turen har kommit till Chleo att få ligga vid sidan av mig, eller på mig nätterna genom. Där känner hon sig trygg och hon springer först in till sovrummet när hon märker att jag börjar att göra iordning mig för natten, och väntar på mig på min sida av sängen.

Hon är så tillgiven och rar. Blandning mellan norsk skogskatt och perser.