Loading...

Mata vilda djur

När man matar vilda djur och gör det kontinuerligt vill man gärna att matstationerna är större. För ju längre man har matat desto fler gäster har du till fågelbordet. Även ekorrarna bosätter sig gärna i närheten och länsar alla matare. Därför är det en bra idé att ge dem egna matställen. Det finns en uppsjö av ritningar på nätet och en del böcker om vildfåglar har en hel del goda tips och råd. Som kattägare kommer jag återkomma till hur man bäst kan skydda fåglar och ekorrar från att bli tagna av husdjuren.

 

Det roligaste tycker jag nästan är att kunna göra egna fettbollar till vildfåglarna vintertid. De slår köpta talgbollar med hästlängder och tar inte alls lång tid att göra heller. Om man bor i villa kan man mata vildfåglar. Om man bor i hyreslägenhet eller bostadsrätt är det dock svårare. Man får tänka på att spillning ifrån fåglarna ofta skräpar ned på andra balkonger och kan få råttor att trivas i området. Men i villaträdgården eller på landet är det en större frihet. Det finns väl inget vackrare än att höra fågelsång en sommarmorgon?

Min man är duktig på att bygga och han snickrade snabbt ihop flera fågelmatare och fågelbord till mig sommaren 2017.

Ekorrarna hittade snabbt till det stora fågelbordet som var 1 meter brett i diameter. Och jag slapp känna dåligt samvete över att maten hann ta slut om jag åkte hemifrån och inte hade hunnit fylla på.

Att tillverka särskilda stora fågelmatare bara för fett kan hjälpa fåglarna på vintern. Då kan man använda talg, ister och kokosfett och olika köpta energikakor som räcker lite längre under den period som småfåglarna behöver extra energi. Det här fågelbordet är över en meter långt och har plats för dubbla rader med olika energibomber för fåglarna. En mycket populär tillflykt på hösten och i den kalla vintern. Där kan fåglarna sitta lugnt under tak och återfå sina krafter en liten stund.

I dagens samhälle där skogen avverkas och de viktiga insekterna försvinner kan man odla blommor och upplåta lite yta på tomten för att odla en sommaräng. Det gjorde jag förra sommaren och njöt av att se alla vackra fjärilar som dansade från blomma till blomma.