Loading...

Vandra med hund

Sidan gör reklam för Animail, Frystorkad mat Teknikmagasinet och Active Outfit och innehåller annonslänkar

Varför långvandra med hund?

Det absolut roligaste jag vet är att vandra med hund. Det ger en samhörighet med hunden och starka band att utforska nya områden. Att kvällen innan packa ryggsäcken och förbereda det som ska med. Göra en god picknick till den fyrbenta eller laga lite picknickmat för vovven i en lunchlåda. Mina hundar har alltid råkoll på när vi ska ut på en längre tur. När midjebältet sätts på, den lilla ryggsäcken på ryggen och det ack så nödvändiga vattnet.

Smarta hjälpmedel

För att promenaden inte ska bli alltför kort krävs dock lite eftertanke. Det är viktigt att man har rätt kläder som andas, att man har en mobil med GPS, ett extra batteri, bra skor och strumpor och gott om tid. Hundens utrustning är minst lika viktig! Det finns en mängd med roliga appar man kan använda för att mäta tid, sträcka och tempo. Appar och webbsidor där man kan rita upp olika sträckor i förväg och således beräkna hur lång tid det kan ta. Många bra olika rundor de dagar man saknar fantasi som Hjärt och lungfondens Hälsans Stig som finns över hela Sverige. Precis som hos en människa behöver även hunden extra energi, och att bära klövjeväskor är bra träning för alla fullvuxna hundar. Att gå på okänd mark och variera promenaderna är det roligaste ur hundens perspektiv. Eftersom jag går så långa sträckor händer det ofta på hösten att jag går rakt över stora smultronställen med gula kantareller. Det avskyr hundarna. För då måste de vänta medan deras klövjeväskor blir proppfulla med gulingar, och ställena markerar jag sedan på kartan i en app.

Vandra på olika platser för variation

Det finns ju också många helt fantastiska ställen i Sverige dit man kan bege sig om man vill göra dagsvandringar med sin hund. Hyra en stuga att ha som bas eller gå med i STF  (Svenska turistföreningen) och få rabatt på stugor runt om i Sverige som engagerade stugvärdar. Besöka en nationalpark eller vandra i fjällen. Guidade vandringsturer finns det med, både inom Sverige och utomlands.
Sveriges natur är ju som en enda stor lekplats för barn, och den förståndige föräldern ser till att utnyttja det och väcka ett barns intresse för naturen. Plocka bär tillsammans, gå ut på picknick och variera aktiviteterna med att locka med en turridning till häst, att övernatta på en bondgård eller något annat som kan slita en telning ifrån dataskärmen en stund. Själv växte jag upp med naturintresset. Som 12åring tog jag timslånga promenader med en lånad strävhårig tax, Strix. Oräkneliga var de timmar Strix sprang framför mig jagandes en hare och jag outtröttligt sprang efter för att jaga Strix.

Använd ny teknik som mäter antal km, förbrukade kalorier och din puls

Jag är mycket förtjust i att använda aktivitetsarmband. Jag har provat flera olika, men fastnat för Fitbit. Det är ett pålitligt märke som har flera olika modeller i sitt sortiment. Om något går sönder finns det även en garanti. Jag har två gånger varit i kontakt med företaget i USA och fått helt nya produkter skickade hem till mig om armbanden har gått sönder. De har bara bett om bilder på hur det är trasigt, inte efter kvittot från butiken där det är köpt. Vilket är bra för en slarvmaja som mig som sällan sparar kvittona. Man öppnar ett gratis konto online som man synkar med sitt armband. Sedan kan man följa dag för dag hur många steg man går om dagen, hur många kilometer eller mil man går varje dag, och man kan även fylla i sin vikt och få en kurva för hur aktiviteterna påverkar vikten. Varje vecka får man även ett automatiskt mail som berättar hur många steg man har gått och hur lång sträcka man har gått vecka för vecka. Batteriet räcker i ungefär fem dagar och man får notis via mail när det behöver laddas vilket man gör med en usb-kabel man sätter in i tex datorn. Det fungerar även som en vanlig klocka. Jag har använt Fitbit under 4 år nu, och det är det allra bästa verktyget för mig, då jag inte behöver hålla reda på något annat än att ladda det emellanåt, resten går ju per automatik. Naturligtvis finns det även som app i en smartphone där man kan göra skärmdumpar på en dag. Detta är särskilt bra när man som jag haft problem med läkare och behövt visa svart på vitt hur mycket jag egentligen rör mig.
Här kan du köpa en Fitbit och läsa mer om produkten

Kring vårt torp i Ljusnarsberg är det en oerhört vacker natur. Ostörd och det är en hisnande skönhet i området som alltid får mig berörd. De många tjärnarna och sjöarna, myrar och naturreservat. Där finns det vandringsleder som ofta inte används, och stugor och vindskydd man kan övernatta i.

Mina bästa vandringar har kommit till genom att jag har gått vilse och gått en lång runda, men tyckt att det var en så trevlig tur att jag gör den igen, och igen. Men det är få personer som vill följa med. Så trött på att höra en röst ”är det långt kvar” istället för att man njuter av upplevelsen, och därför är jag ofta själv i skogen. Eller själv och själv, mina hundar är bästa sällskapet! Det som är skönt i markerna kring torpet är att man sällan har ett hundmöte eller ett människomöte för den delen. Det ger hundarna stor frihet under ansvar, när de kan vara lösa, vilket även bygger muskler bättre.

Mat, nötter och dryck

För den som vill prova på att gå lite längre dagsturer kan jag rekommendera att packa ned några måltider av frystorkad mat. Här kan jag rekommendera min favorit Blå Band med en krämig kycklingpasta. Fast var beredd på att få dela med dig av hunden. Ha en minimal packning annars blir ryggsäcken för tung, och du kommer att tröttna. Bär inte mer dricksvatten än till nästa plats där du kan fylla på.

Då jag utgår ifrån Hammarby Sjöstad i min vardag hittar man mig ofta i skogen kring Tyresta, i Nackareservatet eller i utkanten av Södertälje. Men för en hund är det inte uttröttande med motion om de får mycket av det. Utan för att få dem trötta behöver de intryck. Så jag går ofta ifrån Södermalm och ut på Djurgården genom Kungsträdgården och går Djurgården runt och passar på att fika på vägen eller gå in på något hundtillåtet cafe. Att gå längst vattnet hela Södermalm runt är också en trevlig promenad. Man vet aldrig vart jag och hunden dyker upp nästa gång! Och under promenaden lyssnar jag ofta på poddar eller ljudböcker.

Enkla tips för långpromenaden:

  • Bekväma ingådda skor
  • Planera turen efter vädret. Kolla väderprognosen!
  • Kläder som andas
  • Ha ett ombyte med i ryggsäcken om du har lätt för att bli varm eller kan frysa
  • Stretcha efter en längre promenad
  • Ha med dryck som släcker törsten och som ger energi
  • Extra batteri till telefonen
  • Nötter, frukt eller tex kexchoklad med
  • Ha koll på lokaltrafiken, om du behöver avbryta tidigare
  • Använd en gratis GPS i din mobil
  • Använd gärna ett aktivitetsarmband som Fitbit för att räkna dina steg
  • Ha ett mål med din promenad. Plocka svamp, räkna steg, en viss sträcka eller en viss tid

   Som hundägare behöver man rätt kläder när man går längre sträckor. Jeans är inte det bästa materialet och joggingbyxor är ofta för tunt och står inte emot väta eller vind. Jag behöver ofta sätta mig på en sten eller klättra uppför ett berg och då krävs det byxor som man kan röra sig i och stretchar. Det finns vandringsbyxor i många olika märken, storlekar och färger. Här hittar du de bekvämaste byxorna för hundägaren för 699 kronor och det finns storlekar upp till storlek 48. Snygga i både tjejigt rosa, ljusblå och går att tvätta i 40 grader.

annons