Loading...

Några tips

Även om det är lockande att gå ut på en väldigt lång tur på en gång, avvakta med det!
Fundera över vilken kondition du är i och hur mycket motion din hund är van vid? Börja med att gå kortare vandringsleder först, då kommer ni båda vänja er och dina fötter kommer att tacka dig!

Längden på vandringen:
Tänk på att gå i terräng är betydligt mer krävande för dig och din hund om ni är mer vana vid stadspromenader. Jag tycker att 5-12 km borde vara lagom för en dagstur om man inte är vältränad.  Du måste i första hand tänka på din hunds ålder och allmänkondition när du väljer rutten. En tur på en mil i krävande terräng med bra pauser kan ta ungefär en halv dag. Glöm inte att dricka vatten, njuta av naturen och bara sitta på en stubbe och vila mellan varven.

Packa en picknick:
Glöm inte en ryggsäck så du på ett enkelt sätt kan få med dig lite gott. Du kommer att bli hungrig och även din hund! Gör iordning några smörgåsar, pannkakor eller bullar och något extra gott till din fyrbenta vän. Själv brukar jag koka lite snabbmakaroner tillsammans med kött och ett rått ägg som mina hundar får äta som mellis för att få ny energi innan vi fortsätter. Viktigast av allt är vatten! Om det inte är sommar och gott om vattendrag utmed vägen får du räkna med att din hund blir törstig med!

Det är inte skönt att frysa:
Hur soligt och varmt det än är på morgonen ska du inte förledas att klä dig för tunt. Om det börjar att blåsa kan du lätt bli förkyld istället. Så packa varma kläder och ha även med ett täcke till hunden så att den inte blir nedkyld. Back och track brukar vara ett bra märke som även är extra snällt mot lederna. Ett sittunderlag kan även vara skönt när ni pausar.

Posering och stilla på mur

Om någon händer:
Det är bra att i förväg ta reda på det du kan behöva i en akut situation.
Man vill inte stå och behöva googla om hunden blir akut sjuk så ta reda på vilka veterinärer och djursjukhus som är öppna i det området du vistas i och spara numren i din mobil. Ifall din hund är en rymmare eller för intresserad av vilt, använd en långlina för er trygghets skull. Det kan också vara bra att ha hundens chipnummer tillgängligt om du skulle behöva efterlysa en bortsprungen vän! I vissa nationalparker gäller absolut koppeltvång, i andra är det helt förbjudet att ha med din hund, så ta reda på vad som gäller hos Naturvårdsverket. Om man besöker ett naturreservat ä det nästan alltid koppeltvång, det brukar informeras genom skyltar vid entrén.

Dina skor:
Det vanligaste misstaget den oerfarna vandraren gör är att köpa hela nya vandringsskor inför sin första längre sträcka. Det är ett big no no, du behöver ha  skor du är van vid om du ska klara dig bra.

Möjlighet att kunna bryta i förtid:
Ifall du känner att du har gett dig ut på en för lång runda kan du redan innan kolla på kartan om du har möjlighet att bryta i förtid. Det kan vara bra att hitta till en busshållplats. Själv brukar jag kosta på mig en Uber ibland eftersom de kommer exakt till den punkt du är på. Andra taxibolag brukar vägra att åka ut om du inte har en exakt gatuadress, vilket det ofta inte finns nära naturen.