Loading...

Smoothie


Smoothies är ett underbart sätt att tillföra kroppen näring. Jag vill gärna ha en gul smoothie på morgonen och en grön på kvällen. Jag märker en skillnad i mitt allmänna välmående om jag tar mig tid för det. Vi använder en blender av ett märke som heter Wilfa,som finns här för 549 kr (ordinarie pris 1199kr)

Om man har tid gör man sin smoothie ifrån grunden där jag använder apelsiner som bas till den gula som jag vill ha på morgonen. Då har jag frukten i kylskåpet så den är kall när jag skalar och hackar den eftersom en iskall dryck är så mycket godare än en rumstempererad. Om jag har bråttom slänger jag i en färdig smoothiemix som finns i de flesta matvarubutiker tillsammans med apelsinerna. Men det finns en uppsjö av olika goda, roliga och näringsrika recept man hittar på nätet. Man hittar snart sina favoriter. Sommartid använder jag helt färska bär och frukt och det känns riktigt hur kroppen får i sig näring och alla antioxidanter. Jag plockar hallon på sommaren och när jag kommer hem lägger jag in dem i frysen, redo att läggas i blendern. Samma sak med blåbär, lingon och alla färska bär ifrån trädgården och som växer vilt i skog och mark. Det bästa knepet för att rengöra blendern är sedan att hälla i vatten och en gnutta diskmedel i den och sätta på den några sekunder på högsta effekt, så är den dessutom självdiskande!

Om du handlar en färdig smoothie i en butik är det tyvärr svårt att hitta en som är fri ifrån onödigt sötande socker och en massa E-nummer. De flesta som säljer bra är pastöriserade och det är inte alls nyttigt bränsle du vill fylla din kropp med. Färska och hemgjorda juicer och smoothies är däremot rena hälsobomberna och du kan själv bestämma ingredienserna. Man får prova sig fram! När din kropp har fått smak på dina olika flytande smoothies kommer du inte vilja vara utan dem, någonsin. Gröna smoothies är i min smak inte lika goda, men den hjälper kroppen att balansera blodsocker, rena sig och avlägsna sådant som gjort den trött och sur. Jag är dålig på att få i mig tillräckligt med grönsaker i min dagliga kosthållning, och därför är det skönt att kunna komplettera med de gröna med. Jag skulle aldrig få i mig lika mycket grönsaker med kniv och gaffel!

Här nedan är min personliga topplista på mina godaste smoothies!


Mandarinsmoothie

3 mandariner
2 nävar spenat
1/2 banan
5 blad av basilika
4 dl vatten

Skala mandarinerna och skölj spenaten. Skala bananen. Mixa allt i din mixer. Häll upp den i fina glas och servera. Om du vill hålla ner kolhydraterna byter du ut bananen mot en 1/2 avokado istället.

 

Druvsmoothie

10 gröna ekologiska druvor
2 nävar mangold
1 knippe persilja
1 fryst skalad banan
3 dl mandelmjölk

Skölj druvorna, mangolden och persiljan. Mixa alla ingredienser och häll upp i glas.

Grön smoothie

5 stammar av broccoli
1 ekologisk gurka
2 äpplen
1/2 mango
1 liten röd chili
1 lime
i näve koriander
3 dl vatten

Skölj broccolin, gurkan och äpplena. Ta bort kärnorna och dela äpplena i mindre bitar. Skala mangon och dela den i mindre bitar. Skär bort det yttersta skalet på limen och skiva den. Skölj chilin, kärna ur och hacka den fint. Mixa alla ingredienser i en mixer. Klart!

Blåbärssmoothie


1 dl blåbär
1 banan
5 romansalladsblad
1/2 avocado
3 dl havredryck, eller ris- eller mandelmjölk
2 rågade msk proteinpulver (osötat)
2 d vatten

Skölj salladen och skala bananen. Gröp ur fruktköttet ur avokadon. Mixa alla ingredienserna i en mixer. Häll upp den i snygga glas och servera!

Ananas – och romansmoothie

5 romansalladsblad
1/2 ananas
3 dl svalt grönt te
1 dl vatten
5 isbitar

Skölj salladen. Skala ananasen och dela den i mindre bitar. Du kan gärna lägga in den i frysen innan tillagning. Mixa alla ingredienser i en mixer och häll upp smoothies i glas.