Loading...
hypotyreos

Jag köper min sköldkörtelmedicin (olagligt) på nätet

Den 13 mars 2018 gick Läkemedelsverket ut med en offentlig varning om att ett mörkertal med sköldkörtelpatienter köper sin medicin på internet. Detta återgavs av tidningen Läkemedelsvärlden som ägs av Apotekarsociteten, en ideell organisation, och av Fredrik Hed på websajten Fråga apotekaren. Kommentatorfältet i anslutning till Läkemedelvärldens artikel fullkompligt exploderade med kommentarer, samtliga kritiska till Läkamedelverkets inställning. Samma nyhet i Läkartidningen där enbart läkare och branschfolk har möjlighet att kommentera.

Idag kom Läkemedelsvärlden ut med en ny artikel där samma docent som jag träffade på Karolinska Universitetssjukhuset uttalade sig.
Jan Calissendorff är endokrinolog och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset. “– Jag ser en fara i att som läkare låta en sjukdom förklara alla symtom en patient har. Man måste se i alla riktningar” säger han, vidare berättar han att han även ansökt om licensförskrivning av NDT-läkemedel för patienter.

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.

Samma docent som såg mig när jag var som sjukast, men som sa att jag då var FRISK…

116 kg tung

Nu är jag frisk. Jag hade ju över 70 symptom på hypotyreos när jag träffade honom våren 2015. Men då mitt TSH just då var bra berättade han för mig att jag minsann var frisk, och att de bara går efter TSH. Kandidaten som befann sig i rummet såg helt chockad ut. Jag lade nämligen fram min bakgrundshistoria med bilder och utdrag ifrån alla mina appar, att jag gick 104000 steg i veckan och åt jättebra kost.

Jan sa då att mina besvär måste bero på “något annat”.

 

Jag kan berätta för Jan Calissendorff  att “det andra” är att jag var behandlad av landstinget. Det var det som gjorde mig sjuk.

Men jag ringer Karolinska Universitetssjukhuset imorgon och ber om ett återbesök till Jan, ifall jag inte kan göra det genom 1177.se. Sist fick jag ju vänta i 5-6 månader på ett första besök. Ska bli mycket intressant om jag ens är välkommen tillbaka. Kanske för att jag numera är frisk och orkar skriva och berätta, och att min blogg har 6000 nya läsare i veckan….

I Sverige har närmare en halv miljon människor sköldkörtelsjukdom och fler insjuknar. Levaxin, som idag är standardbehandling vid underfunktion av sköldkörteln, hypotyreos, ger bara symptomlinding hos varannan patient. Det visar Sveriges störa patientundersökning bland sköldkörtelsjuka. Bara var femte patient upplever att de helt blivit av med sina symptom, detta enligt en oberoende undersökning som Sköldkörtelförbundet via Netdoktor.se låtit genomföra där 2753 personer svarade.

Samma undersökning visade att de som behandlas med andra behandlingsmetoder – såsom syntetiskt T3 eller med NDT (naturligt sköldkörtelhormon) – uppvisar bättre respektive mer än dubbelt så bra symptomlindring. Dessa behandlingsmetoder är dock ovanliga och det är en stor patientgrupp som vill ha en förändring. Idag är det bara ungefär 9 000 personer som behandlas med alternativ. Det är makabert att vi som är drabbade ev sköldkörtelsjukdomar och som inte mår bättre av den enda behandling som erbjuds, inte erbjuds andra alternativ. Detta har gjort att patienter behöver frångå landstingets vård och hitta egna lösningar.

Jag insjuknade i hypotyreos för 21 år sedan. Jag erbjöds levaxin och dosen skulle reglereras genom årliga blodprover. TSH är en styrsignal som berättar hur dosen ska korrigeras. Och den korrigerades, och korrigerades. Faktum är att den korrigerades konstant under 18 år. Mitt TSH växlade mellan 1-10 fram och tillbaka, och mitt mående efter det.

Med bakgrund av att jag är en aktiv friluftsmänniska som går i terräng 8-10 mil per vecka, har en man som är utbildad kock, utbildad personlig tränare och har läst kost och näringslära, var det häpnadsväckande att jag under dessa 18 år med levaxin drevs upp mer än 45 kilo i vikt. Jag fick ett BMI på 38 och blev 116 kg tung. De två senaste åren med levaxinbehandling åt jag 8-10 antibiotikakurer om året. De sista 15 åren vägde jag med ett undantag aldrig mindre än 110 kg. Jag försökte med allt. Och då menar jag allt.

Jag hade alla symptom på hypotyreos kvar trots behandling. Med en basal temperatur på 35 grader var jag också mycket frusen. Min puls var på 60, och jag började nu att tappa medvetandet och svimma. Det är en lång historia, men när jag slutligen kom till en endokrinolog på Karolinska som dessutom var docent (Jan Calissendorff ) hävdade han att mina problem inte berodde på sköldkörteln.

Jag bestämde mig för att ta reda på om det fanns andra behandlingsformer. Slutligen började jag att köpa medicin över internet. På ett år gick jag ned 45 kg. Jag blev även helt symptomfri.

Min fråga till Läkemedelsverket, Sveriges ledande endokrinologer, Landstinget och våra politiker, hur är det möjligt att vi inte kan få hjälp? Naturligt sköldkörtelhormon som jag köper på egen hand, fås enbart efter en omständlig licensansökan och det är svårt att hitta en läkare som ens vill göra den licensansökan. Det har gett mig livet tillbaka. Kommer ni ge mig mina 15 förlorade år tillbaka?

(De tre första åren på levaxin konverterade jag fortfarande medicinen till T3) Jag har en hemsida som fick 3000 desperata besökare idag som frågade MIG om råd. Det är ni som är specialisterna… Nu har jag över 6000 nya besökare i veckan. Vi är många som inte vill äta levaxin längre.

I huvudsak fins det fyra angelägna frågor;

– Anledningen till att läkare är ovilliga att skriva ut annan behandling än Levaxin när Levaxinet inte fungerar

– att man inte blir frisk av levaxinet utan drabbas av flera nya symptom som exemplevis övervikt och värk och utvecklar fler sjukdomar som kan relateras till brist på sköldkörtelhormon

– att prover är normala fast man lider av symptom som är typiska för sjukdomen, för att man bara går efter styrhormonet TSH

– att man inte tas på allvar hos sina läkare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Christine Leijd

 

 

5 comments
 1. Anette Orrefalk

  Vilken ledsam läsning hur är det möjligt, det gör mig så ledsen, arg och upprörd.
  Historien om kvinnors rösträtt påminner mycket om samma dumstrutar som där satt på rumporna och hävdade sin rätt för att de var politiker. Till slut efter 50 år fick världspressen upp ögonen för problemet, då hade kvinnorna börjat kasta tegelsten och krossat butikers fönsterrutor. Så långt fick det gå den gången. Vad tror du saknad för att vi inom ssk ska få till en sådan kraft ( kanske utan tegelstenar,eller?)
  Jag vill väldigt gärna följa dig om du vill.

 2. Jenny

  Hej,
  Är också förbannad över sjukvården.
  Har bett om hjälp flertal gånger men mina värden är bra trots många biverkningar.
  Känner igen mig så i din berättelse. Var smal innan detta drabbade mig och vägde 63 kg till mina 1.66. Idag väger jag 95!! Mår så dåligt över min kropp mina svullna ben och vill inte se mig i spegeln.
  Var har du fått tag i T3? Vore jättesnällt om du kunde skriva till mig.

 3. Heléne Andersson

  Hej!
  Tack för allt du delar med dig. Känns hoppfullt efter att läst din resa ifrån sjuk till frisk.
  Jag mår allt annat än bra, ja du vet ju… börjar få lite smått panik o önskar få lite tips o info ifrån dig eftersom min läkare gör som alla andra läkare, säger att jag är frisk o att mina symtom beror på ngt annat.
  Så jag tackar ödmjukt om du återkopplar till mig, orkar inte må såhär.
  Mvh//Heléne.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *