Loading...
torpetVardagslivVilda djur

Våren på Grantorp

Har inte uppdaterat bloggen på ett tag då jag drog på mig en förkylning efter att ha varit på landet. Grantorp lever vidare i sin egen lilla värld där rådjuren har sin fristad på tomten, rävarna är där på nätterna och mården verkar minst sagt trivas. Man kan köpa en mårdfälla som ska döda mården omedelbart men jag skulle vilja att djuret fångades in och lämnades flera mil bort. Men det är inte görligt just nu. Så holkarna som byggs i sommar måste byggas i en annan design. Mårdar är dessvärre rovdjur och äter ekorrar samt drar sig inte för att dra ned tassen i holkar och länsar dem på innehållet, och han har väl hittat sitt eldorado här på Grantorp och kommer nog inte att flytta frivilligt!

Lite tradigt efter att ha fått fram en massa nya holkar i höstas att behöva sätta upp mårdsäkra holkar. Men det går nog enkelt att bygga till dem till hösten. Lite svårt att göra det mitt i häckningen, så det får bli ett senare projekt. Som bilden nedan måste man bygga för att mården inte ska kunna ta sig in, och det gäller även för ekorrholkarna.


Nu när jag kom ut till landet såg jag att någon hade varit på en av ekorrholkarna med, jag tror inte att den används som boholk utan mer som matholk. Förra våren hade ekorrarna dragit dit en massa kottar som den skalat i lönnen där holken sitter så hela marken var täckt av tomma kottar nedanför holken.


Som tur är finns det ju otaliga träd på tomten som kan prydas med holkar, så när tid och möjlighet finns kommer det bli fler holkar till kommande generationer av ekorrfamiljer.


Våren är alltid några veckor senare på Grantorp än i Stockholm. Men rådjuren får mat tills de inte längre kommer till foderborden. I slutet av maj eller precis i början av juni kommer kiden, och sedan ser man inte rådjuren längre förrän nästa höst. Det är rådjursbajs i högar över hela tomten, men det försvinner sedan när gräset kommer. Om det blir foder över läggs det längre in i skogen. Det har aldrig kommit en älg till foderborden, men de rör sig en bit in i skogen ser jag på spår och bajs.


Det är fint på Grantorp den här årstiden med krokus som tittar upp lite här och var. Varje år tänker jag att jag borde pilla ned flera krokuslökar i jorden för de lyser verkligen upp. Jag vet inte hur det kommer att gå för mina tulpanlökar som grävdes ned i höstas. De har kommit upp nu kanske 8 cm, men när de börjar att blomma är det möjligt att rådjuren mumsar i sig dem. Men det gör mig ingenting. Detta eftersom jag ändå inte är på Grantorp under den årstiden, så det spelar ju ingen roll om rådjuren käkar upp ev tulpaner. Jag köpte ju ett storpack av tulpaner, och det hade man ju kunnat plantera mera av just för att rådjuren tydligen ska tycka om att äta upp dem.


Det blev ett kort besök på landet. Huset var inte iskallt, men längst bort i hallen finns en garderob där pump och vattenberedare har stått och det behöver åtgärdas akut. Det är som ett stort kölddrag därifrån i vanliga fall, men nu mer än någonsin eftersom botten av garderoben måste ha gett vika och det syntes redan utanför huset att det hängde brädor och isolering som aldrig varit synliga innan. Så trots att jag eldade och huset snabbt blev varmt satt jag i drag på kvällen när dörren mellan köket och hallen var öppen för att värmen skulle sprida sig upp på övervåningen. Och nästa dag när det var dags för hemfärd mådde jag bra, men på natten kände jag mig förkyld och sedan tog den mer än en vecka att bli kvitt från förkylningen. Jag hann även göra ett covid 19test som kom tillbaka negativt. Så tröttsamt med feber, frossa, muskelvärk och ett sänkt allmäntillstånd, men jag struntade i det och var inte sjukskriven en enda dag utan satt och jobbade ändå.


Neo var överlycklig över att få vara tillbaka på Grantorp där han har sin livskvalitet med pinnar och stora ytor att röra sig på.


Katten Chleopatras hår hängdes upp för gårdens fåglar som brukar vilja ha lite bomaterial till holkarna.


Koltrastarna fick ruttna äpplen. En stor låda i frysen var till räven, och när äpplena såg ledsna ut slängde jag in dem i frysen med, och när de tinat satt koltrastarna där och åt glupskt.


Räven fick ett stort paket med blandfärs som hade gått ut, en falukorv, kycklingfile, köttben och märgben, allt kött som vi inte skulle ha ätit upp själva. Här finns inget matsvinn, utan räven fick sig ett skrovmål istället.


Ja, det finns en variation av torrfoder att välja mellan med, och min förhoppning är att naturen ska sköta mina problem med mården. Där det finns mycket räv brukar inte mård trivas, och om räven trivs hos oss kanske han tar sig en liten smakbit av mården med.


Mer mat kom under tak med. Så man kan nog inte säga att de svälter på Grantorp. Dock är det svårare att underhålla ekorrar och fåglar på samma sätt trots stora fågelbord.


Rådjuren fick påfyllning och jag hackade lite äpplen till dem med.


Marken runt fågel och rådjursborden är ordentligt upptrampad och lite blöt så det behövs nog lite ny jord och gräsfrön där om det ska bli lite finare gräsmatta. Men det har inte så stor betydelse tycker jag.
Det var med vedmod som jag fick lämna Grantorp, men min förkylning är ju en kvittens på att huset inte är så beboligt vintertid. Däremot har den här pandemin öppnat helt nya möjligheter att få mat på hemkörning. En ICAbutik 1,5 km bort har börjat med hemkörning, så det skulle vara hur enkelt som helst att vara där nu utan att behöva gå i butiker. Att få hemleverans både av ICA och Hemglassbilen gör ju onekligen livet enkelt.


På hälsosidan är det inte helt bra. Jag tror att hela min kropp fuckades upp när jag gjorde IVFbehandling. När man tillsätter Östrogen och progesteron och håller på och mixtrar med hormoner. Jag har inte blivit bra sedan dess. Jag har inga symptom på hypotyreos med Erfa Thyroid förutom trötthet, men då jag jobbar mycket har det blivit vanligt med energidryck nästan varje arbetspass eller kapslar med koffein och annat upppiggande ifrån en sportbutik. Jag har läst mig till att allt koffein kan ställa till problem med kortisol och binjurar, och jag har fått tillbaka myxödem över hela kroppen.

När jag dansade fem gånger i veckan gick jag upp i vikt på bra kost, jag gick upp i vikt när jag försökte med Modifast pulverdiet, jag gick upp när jag .. det har varit helt resultatlöst en längre tid och all dietmat har bara gett mig ett lågt HB och lågt albumin. Så nu var jag inne på Svenskt hälsokost och gjorde en megabeställning på NAC (acetylcystein) i kombination med C-vitamin i hög dos, på äggviteprotein (albumin) och kapslar för att stötta binjurarna. Den produkt jag hade tidigare, Adrenal Cortex finns inte längre på marknaden. Men NAC och C-vitamin är det många som använder för att bli av med myxödem samt att få ned Ferritin som jag också ligger extremt högt på. Det tyder på en inflammation i kroppen.

Min läkare är mammaledig, men jag ska träffa hennes bror i början på maj och diskutera vidare. Han vet ingenting om NDT och den behandling jag får för sköldkörteln, men var villig att skriva ut nya prover om 6 veckor för att följa upp, samt skickade iväg remisser för att röntga mina fötter. Den ortoped jag mailade för att fråga om han kunde operera min fot återkom aldrig.

Det jag har gjort nu är att sluta med koffein i någon form om det inte är extremt nödvändigt, som om jag sitter och jobbar och håller på att däcka av trötthet. Men ifrån att ta det varje dag är jag inne på någon gång i veckan, och jag försöker ju att fasa bort det helt. Jag känner mig verkligen inte vårfräsch, så lagom till Valborg ska jag försöka fixa iordning mig lite med hår, naglar och .. fransar. Jag har saknat min ögonfransförlängning. Mer än vad jag vill erkänna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.