Loading...
torpetVilda djur

Tandvärken ifrån helvetet, barn i huset och ekorrarnas nya stegar!

Jag börjar med det roligaste. Jag styr själv på torpet och det innebär att jag kan modifiera här precis hur jag vill! Ekorrarna har två foderstationer, men med årets kullar är det för få, så jag har gjort en till, improviserad men fin! De brukar ju hoppa upp på terrassen själva, men nu har jag curlat dem. Det är återbruk av ett rabattstaket, och de känner igen stegarna från en annan foderstation.


Ifrån terassräcket dit stegen leder har jag sedan byggt en högst improviserad men fullt funktionell bana vidare, som de glatt använder, för att komma fram till nästa etapp:


Här hittar de färskt vatten, en skål med solrosfrön, en med krossade nötter och jordnötter, en talgboll och lite valnötter.


Det roliga är att de föredrar jordnötterna med skal, och jag har hänt några i en annan liten matare som man fäster på ett fönster, och när jag sitter vid datorn hör jag hur de kommer rasslande uppför stegen för att balanserande nå jordnötterna med skal. De hämtar en jordnöt, sedan försvinner de någonstans för att äta, och återvänder sedan. Naturligtvis har jag foderstationen precis utanför mitt fönster. Den galna bengalkatten blev skogstokig när han såg dem på så nära håll, så jag fick kasta mig över honom där han stod attackberedd vid rutan och låta honom vara i hallen. Sur blev han!

Den här mataren har sett sina bättre dagar, men den fyller sin funktion just nu iallafall. Jag har under en längre tid samlat vanliga glasspinnar från pinnglassar och har i tankarna att bygga på egen hand ett nytt foderbord till ekorrarna med glasspinnarna som staket, men tiden räcker inte riktigt till just nu.


Det är hemskt med tandvärk. Tro mig. Jag hade inga problem med tänderna alls, förmodligen för att jag undviker socker så mycket jag kan. Men jag vet att jag hade hål som jag avsåg att laga till hösten på Narkoskliniken. Sedan när killen på Glassbilen åkte tillbaka och gjorde en extra sväng tänkte jag att jag måste köpa något annat än isglass, så jag slog till på en mix med en massa glassar med choklad. Dubbelnougat, glassbåtar, strutar mm. Och efter att jag ätit choklad i två dagar kom tandtrollen fram!

Den där molande värken som gör att man inte kan fokusera på något annat. Den är hemsk. Men jag mindes att tandläkaren på Narkoskliniken sade innan de stängde för semester att jag kunde maila henne när som helst under semestern så kunde jag få ett recept på antibiotika om jag fick tandvärk. Jag tyckte det lät otroligt, men kände att det är lika bra att prova. Fick blixtsnabbt svar från tandläkaren, recept på Kåvepenin inringt, och i väntan på det skulle jag ta en kombination av Alvedon och Ipren. Jag körde på med en Naproxen med i samma skål, lika bra.

Jag satt och jobbade med eltandborsten bredvid mig, och även Listerin att skölja munnen med. Detta behövde jag göra varje timme, borsta tänderna, känna hur tanden i överkäken ömmade och gjorde ont, och sedan gurglandet i Listerin som gjorde tungan helt stum. För att gardera mig om saker och ting skulle gå mig ur händerna satt jag och googlade efter tandläkare. Hittade flera praktiker, Folktandvården stängt i byn, en annan i byn med tider som inte passade, en praktik i Ludvika som var öppen utan att besvara mail, blev galen på att de inte hade tidbokningssystem online. Vadå, lever vi i stenåldern eller bara för att man flyttar 22 mil från Stockholm?

Började med antibiotikan och köpte Proviva med ICAS hemleverans med, för att få tillbaka bra bakterier i magen, och vips, det tog 10 timmar så var tandvärken borta. Kvar var illamående och en grav trötthet. Jag började onsdagen med att sova ut, utan att vakna mitt i natten av tandvärk, men efter att jag gått upp och tagit antibiotika kände jag ett behov av att lägga mig igen, så jag halvsov på soffan i några timmar. Sedan jobbade jag 7 timmar. Men det gjorde inte så mycket att jobba sonkad, för värken var ju försvunnen. Jag blir illamående av Kåvepenin, så vid ett tillfälle sprang jag utanför tomten och kräktes i diket på andra sidan vägen med, men jag överlever! Ska äta 2 tabletter 3 gånger per dygn i 5-6 dagar.
Måste säga att Narkoskliniken är helt fantastisk!
Alla andra tandläkare hade ju sagt att man måste åka in på en akuttid.


Torpet har haft besök av en glad liten grabb. Tandfen hade tagit hans tand sa han!


Det var en himla fart på honom! Och hans pappa!


Pojkar förblir alltid pojkar, särskilt när det kommer till gamla crossar!


Nu har lugnet lagt sig över torpet igen! Vi kommer få en fin solig vecka, men sedan kommer det bli mer regn.


Jag har färska kryddor i trädgården som jag lagar mat med. Blir såå goda tomatsåser!


Djuren mår relativt bra. Dexter är pigg och lever livets glada dagar, efter 21 när han får gå ut. Annars mördar han ju ekorrar och fåglar på löpande band.

Neo blir sämre i sin känsel i bakbenen men har kvar sin livsglädje. Jag har precis fått ett nytt recept tillbaka på tabletterna med Metacam för jag tyckte han svarade bättre på dem än sprutan med smärtlindring. Får se om det blir någon skillnad eller om det bara är hans naturliga försämring som inte går att hejda?

Chleopatra är ju sjukligt pigg nu. Över 17 år gammal, utan hälsoproblem, och när det är varmt på nätterna står hon bedjande vid ytterdörren och visar att hon hellre vill vara ute och se naturen vakna. Hon har vatten och mat ute och kommer in igen när jag har vaknat och går på lådan. Vissa vanor går inte att få ut dem. Båda katterna går in för att kissa och bajsa. Chleo har börjat gå ned i vikt av all motion hon får nu utomhus.


Det är så mysigt sent om kvällarna när vi tar sista kvällskissen.


Doris får man tvinga ut för att kissa.


Och Neo, han försvinner runt huset och spatserar runt hela trädgården och har inte alls bråttom in. Vilken frihet vi har, både jag och djuren! Med den nya hemkörningen av mat ifrån ICA är jag så gruvligt bortskämd. Jag skulle köpa kattmat på nätet och det kommer påfyllning av hundben samtidigt. Och så Glassbilen varannan vecka. Vad mer kan jag behöva? 🙂