Loading...
Vardagsliv

Rävfamiljen, duvorna och ekorrarna

Säsongen får rådjuren på tomten för i år går mot sitt slut. Det kommer fortfarande en bock och äter, och den get som fått kid, men kiden är gömda och jag har inte sett dem än, och en tredje mindre get som kommer på sporadiska besök. Jag har koll på dem alla!

Det är roligt med rävfamiljen med. När de två vuxna rävarna kommer för att äta hör man en skällande olycklig valp i bakgrunden väldigt ofta. Men den lille rackaren har inte varit synlig den heller. Nu har djuren barnkammare i naturen, och det märks. Rävarna har fått hundmat men trots fri tillgång på foder går de inte upp i vikt. De har gjort flera turer för att hämta mat, och ofta fyller de hela käken med torrfoder för vidare leverans i något gryt någonstans. Det är nog fina generationer rävar som växer upp på Royal Canin!

Kolla slutet i filmen ovan. Hur elegant räven fångar sitt byte! Men rävarna fångar också sork och gör halvhjärtade försök att kasta sig över skator och duvor utan att lyckas. Duvorna förresten, i vintras var de två eller tre, nu har det plötsligt blivit 8 stycken. Det är inte bra för dem att bara äta solrosfrön så jag tänkte fixa lite duvfoder till dem.

Mården är synlig var och varannan dag, och det stör mig något enormt. Jag ska göra mig av med den. Trots att mårdar i vanliga fall inte tar katter, så är Chleo över 17 år nu och totalt försvarslös. Det känns inte det minsta bra att ha ett jagande rovdjur på tomten. Den är smidig och faktiskt större än Chleo. Tills jag hittat ett sätt att få bukt med mården kommer det få stå på en radio på tomten hela tiden även på kvällarna så att det märks att vi bor här. Min dröm är att fånga in mården i en fälla, kasta över en filt för att minska stressen och köra ut den i skogen utanför Ludvika så den blir någon annans problem. Den kan ha ungar, men jag har till och med rätt att avliva den i en fälla, dock känns en flytt humanare.

Ekorrbarnen är så roliga att följa! Det är minst två kullar som har fötts, och de leker tafatt i både träden och på det stora fågelbordet. Jag har inte sett att mården har tagit någon ännu, men det händer säkert. De kutar av och an på stegarna som är återbruk av en kantrabatt!


Rådjuren är skötsamma! De går lydigt till sina foderbord och äter sin pellets, men rör inte gårdens tulpaner!


Mig gör det ingenting om de skulle ge sig på rabatterna, men de verkar vara fullt nöjda med sitt foder. Och det är väl hos de flesta djur, att ett mätt djur behöver inte stjäla!


Här planterade jag några andra lökar i höstas, som jag inte minns vad det var förutom att det var rosa och fluffiga blommor. Blir spännande!


På mors dag fick mamma en tårta som hon åt två bitar av. Resten donerade hon till personalen. Jag tycker det är skoj att göra tårtor men gör det bara två gånger om året.


Har lämnat blodprover, och fick se att det fanns utrymme för att höja medicinen (NDT) med en tablett, så får jag se vad proverna säger om sex veckor. Det tar tid att justera dosen!


I höst tänker jag göra botox i pannan! Är så trött på mina rynkor! Har aldrig gjort ett ingrepp, men när man börjar att närma sig 50 är det väl dags?