Loading...
Vilda djur

De skötsamma rådjuren och den halta räven

Jag måste ge Grantorps rådjur högt beröm. De har haft viltpellets hela vintern och ibland tillskott av äppelbitar och morötter. Saltstenen tog slut och jag måste komma ihåg att skaffa några nya. I höstas tryckte jag ned en mängd med tulpanlökar i backen och tänkte att det får bära eller brista. Övervägande fick jag höra att rådjuren skulle äta upp alla tulpaner, särskilt som de är vana vid att äta på Grantorp. Det finns ett sådant hat mot rådjur. Jag tänkte att de likaväl kunde äta tulpanerna om de ville, men kände att de var så inmatade på sina foderbord att det fanns en chans att tulpanerna skulle klara sig.

Och vad hände?
Alla rådjur är vid god hälsa och det finns fortfarande kvar viltfoder till dem även om det bara är två rådjur som äter på gården fortfarande. Och tulpanerna de är ju kvar utan att någon har knaprat på en endaste. De är så otroligt skötsamma! Undrar om 2021 blir året då några äppelträd blir nedgrävda i backen? Tror att rådjuren skulle bli glada över lite äpplen! Varför skövlar rådjur i trädgårdar? För att de är hungriga såklart. Det får man väl ändå ha förståelse för? Mina rådjur är mätta.
Nu är det juni och rådjuren bor i skogen igen, men i oktober är de tillbaka och då kommer deras foderstation att bli utbyggd och bli lite annorlunda.

Det var så fantastiskt i vintras med alla rådjur.

Rävarna ska också få en bättre foderstation. Det kan hända att någon av dem har lyckats att sanera gården ifrån mården, för sedan jag bestämde mig för att köpa en fälla så har den inte varit synlig. Mårdhelvetet var synlig nästan varje dag innan. Eller så har den bara bestämt sig för att flytta? Jag vet inte vart den håller hus, men den har inte varit synlig nu på ett tag.


Jag tror att det är tre rävar som kommer och äter regelbundet. Både herr och fru räv, och sedan en halt räv. Jag kan inte riktigt identifiera dem, men alla tre har iallafall en riktigt fin päls av allt käkande av Royal Canins torrfoder. Den halta har ett framben som är helt obrukbart och det är trist att se. En räv som inte kan jaga har ju svårt att klara sig.

Jag har haft en rätt jobbig vecka annars. Sedan jag laddade ned Dropbox för att flytta bilder och videoklipp från olika datorer blev Dropbox integrerat med hela min hårddisk på min Imac. Det blev till slut så omständigt att jag bestämde mig för att avinstallera Dropbox och jag var rätt så trött när jag gjorde det sent på natten. Så innan jag hann hejda det hade jag raderat alla mina mappar på min hårddisk i min iver att bli av med programmet. Rubbet försvann, alla dokument, alla bilder, alla mappar.. Försökte återställa det men det var för sent då jag redan hade tömt papperskorgen. Så nu passade jag på att radera hela hårddisken och börja om ifrån början. Jag märkte på en gång att datorn blev mycket snabbare igen, vilket är skönt.

Jag är sugen på en mindre pool i sommar. Mitt vatten i brunnen har ju sinat men jag har hittat en leverantör av vatten där vattnet är gratis men man betalar för att de kommer med en tankbil och lämnar 16 kubik vatten. Ingen av hundarna är längre i skick för att promenera ned till sjön. Det är så verkligheten ser ut tyvärr.

Pandemin har iallafall åstadkommit några förbättringar! ICA i Grängesberg har nu hemleverans, och med Hemglassbilen och Foderbilen som levererar foder till fåglar och ekorrar är jag garanterad en smidig sommar. Närmaste zoobutiken i byn har Vom og hundemat och Neo kommer få en sista fin sommar.

Har redan hittat en plastbåt som egentligen är en sandlåda för barn som ska grävas ned i gräsmattan och fyllas med vatten så han och Doris kan svalka sig i sommar. Jag tyckte att det var en smidigare lösning än att anlägga en damm med dammatta, för det kändes för komplicerat. Den är 120 cm lång, 100 cm bred och 23 cm hög. Jag vill bara att hundarna ska kunna gå ned i vattnet för att svalka sig. Båda två vägrar ju att gå in i en vanlig barnpool som står uppe på gräsmattan, hur varma de än är. Ja vad gör man inte för djuren?