Loading...
Vilda djur

På Grantorp över natten …

Äntligen var det dags att åka ut till Grantorp igen. Vi hade tänkt skjuta på det en gång till men när grannen gick ned och såg att solrosfröna var helt slut fick vi bestämma oss att åka. Det har inte blivit av att min man har haft tid att bygga flera ekorrholkar än en, så den blev målad i rödfärg.


Ekorrholken sattes upp i lönnen, jag vet inte om de kommer våga bo i den när den är så nära gården men eftersom ekorrar har flera kullar om året kan den säkert nyttjas tidigt på våren innan vi har kommit ut. Den fick mjukt varmt bomaterial i form av fin tvättad ull som jag har köpt.

Jag kompletterade även med att köpa en färdigbyggd ifrån Zoosajten men den var inte som jag hade tänkt mig. För att skydda ekorrfamiljerna borde det finnas en separat boavdelning och två hål så att ekorren kan fly om tex en mård kommer på besök. Men den är bättre än ingenting så den fick sättas på ladan.


Även holken på ladan fick mjuk ull i botten och så fyllde jag den med lite välkomstgodis i form av nötbollar med pumpafrön, Eftersom jag hade mycket ull har jag hängt upp den lite överallt där jag hade möjlighet att kila in den, även fåglarna vill ju ha bomaterial tillgängligt när kylan kryper på.


Jag tror bestämt att ladan måste målas om igen nästa vår, så som de andra byggnaderna på gården.


Här kan fåglarna hitta bomaterial när tiden är inne och jag lade även varm ull i husgrunden där ekorrarna brukar riva ut gul isolering varje vinter. Jag har nu även blivit lovad en stor säck med hundhår ifrån min lokala djuraffär som har ett hundtrim så det kan jag hänga upp på gården, så kommer det finnas bomaterial till kommande generationer!


Vi hade ont om tid vid detta besök eftersom vi bara skulle vara borta över natten men min man började snabbt att bygga två ramar för fettkakorna jag hade bakat och hade med.

Här inuti ramen rymdes 6 fettkakor som fåglarna ska ha att mumsa på tills nästa gång vi kommer ut. De var gjorde med kärlek efter väldigt bra recept.


Båda fick plats på gästhuset. Gästhuset som egentligen innehåller en bastu och ett relaxrum utanför är just nu en verktygsbod med fågelbord på utsidan. Tur att vi äger huset för så här skulle man aldrig kunna gå tillväga med andras egendom!


Det färdiga resultatet blev två kompostgaller som rymmer hur mycket som helst och det tog inte lång stund för gårdens talgoxar att komma på det!


Jag fyllde även på gårdens ekorrmatare med nötbollar, nötkakor, ekorrkakor och nötter!


Här kan de knata in för att äta utan att nötskrikorna tar alla gottigheter!


Jag skämmer bort dem! Men ekorrarna är ett så fint inslag i naturen. Jag tycker om att skämma bort dem lite extra.


Martin släpade fram den tunga rådjursmataren och ställde i anslutning till fågelbordet. Vi har inte fyllt på den ännu men till vintern ska den fyllas på rådjuren, men den förslår inte så långt så det blir nog till att hälla lite extra högar här och var, för maten kommer gå åt.


Nu är vi förberedda inför hösten! Nästa gång vi reser ut för att fylla på kommer vi bara göra det över dagen för det blir rätt så kallt i huset när man inte har elementen på när man inte är där. Efter flera stora brasor blev huset varmt men det är inte direkt mysigt när man bara stannar där över en natt. Jag håller på och försöker få till en leverans med solrosfrön till grossistpris som kan levereras på Grantorp till nästa gång vi åker ut. Jag inser att jag behöver lägga upp ett lager. Ekorrmataren och fågelborden rymmer nu 130 kg solrosfrön totalt.


Nu är ordningen återställd, vi är tillbaka i Hammarby Sjöstad och gymråttan har tränat på sedan vi kom hem. Jag har inte varit där ännu. Den här veckan har jag faktiskt bara jobbat på!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.