Loading...
Vilda djur

Att vurma för ekorrar och vildfåglar – för att inte glömma rådjuren!

Efter alla år med stödmatande av vildfåglar, ekorrar, rådjur har jag erövrat en hel del kunskap. Jag tycker att det är roligt att sammanfatta allt i text tillsammans med bilder i hopp om att kunna inspirera någon annan. Jag har uppdaterat hemsidan med 21 olika fågelarter som jag brukar stödmata på torpet. Du hittar sidan här. I höst kommer jag även att lägga ut recept på hemlagad vildfågelmat samt fyra olika recept på ekorrmat. Naturligtvis kommer jag sammanställa lite information om ekorrar med och saker man kan köpa till dem och vart. Jag kan nästan skriva detta i sömnen! 😉
Det kommer även en hel del om stödmatning av rådjur på vintern. Det finns mycket man kan göra där.

I eftermiddags köpte vi en webkamera som ska sättas upp på Grantorp så att jag kan få njuta av fåglarna och ekorrarna när jag är i stan. Hoppas att den kommer att funka med mobilt bredband. Vi ska konfigurera allt när vi väl är där imorgon. Det vore snopet i vinter om rådjuren står och krubbar direkt ifrån fågelbordet och tömmer det på frö, det vore inte helt oväntat. 😉 Men min man byggde ju en rådjursmatare och det är meningen att den ska förses med havre senare i höst/vinter.

Eftersom jag funderar mycket kring bästa sätten att utfodra fåglarna även när vi inte är där kläckte jag en ide i veckan. Jag brukar ju göra egna fettkakor till fåglarna och ekorrarna, men har alltid blivit störd över att behållarna är så små, de går åt väldigt fort.

Jag rådfrågade maken om jag kunde använda moderna anslagstavlor i nät men han tyckte att de var för små och inte skulle hålla. Först tänkte vi armeringsjärn som jag kunde måla så det inte rostade men det var för mycket meck, så vi enades slutligen om kompostgaller.

Bild tagen med min nya mobil, Iphone 11 Pro Max

Från början skulle jag göra en enda kompostgallertavla med reglar runt. Men inne på byggvaruhuset tyckte maken att vi lika gärna kunde göra två! Jisses! Det blev till att storbaka hela kvällen sedan för att fylla 87 gånger 68 cm. (Gånger 2!)

Det är det här jag gillar med maken bäst, att han är innovativ och inte gör saker i liten skala utan ordentligt.

Jag gick med glasartad blick inne på byggvaruhuset och bara njöt!

Jag köpte folieformar som var och en rymde 25 dl, och hör och häpna det blev 12 stycken!

Det kommer alltså bli hela två kompostgaller fulla med fettkakor som består av smör, jordnötssmör, kokosfett, ister, talg, hackade jordnötter, hackade solrosfrön, torkade mjölmaskar, valnötter, hampfrö, havregryn, sesamfrön, mandel etc etc. Jag hade rätt mycket ingredienser så listan är lång.

Förutom fettkakorna använde jag amerikanska recept när jag bakade nötkulor med pumpkärnor, samt två olika sorters kakor och ett foderblock till ekorrarna. Puh!
Allt i ugnen!

Jag har verkligen jobbat hårt med det här hela kvällen, och nu känner jag mig äntligen klar. Vi har med oss 80 kg solrosfrön och 20 kg jordnötter med i bagaget. Gud så min man kommer muttra och gnissla när allt ska packas ned imorgon och vi kommer åter igen få åka som familjen Taikon till landet! Jag vet inte hur vi lyckas men vi har en Volvo XC90 som liksom aldrig räcker till!

Den nya mobilen har kommit och den är långt över min förväntan. Helt magiska bilder! Vi ska åka till landet imorgon och hämta kläder, städa huset och tömma kylen. Sedan ska foderautomaterna fyllas på, fettkakorna ska upp, två ekorrholkar ska upp i träden och webkameran ska sättas upp, vi återvänder tillbaka redan onsdag eftermiddag, och stannar bara över natten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.