Loading...
VardagslivYtligt

Mitt ena jobb som Search Engine Evaluator och från långa till korta fransar!


Som jag förklarade för min nya PT på gymmet så tycker jag ju om att jobba. Han såg helt förfärad ut när jag berättade om min tillvaro tidigare, med heltidsjobb och heltidsengagemang inom Hittehund, att jag såg på tv en gång i veckan om jag hade tur, annars var hela dygnet uppbokat. Jag har nästan förträngt hur det var under 17 år. Men jag känner ju nu med *”bara” ett heltidsarbete att jag får så mycket tid över. Därför jobbar jag både med uppdragsgivare och med min enskilda firma. Det mest lättsamma jobbet är faktiskt som SEE. Det står för Search Engine Evaluator och det är med svensk översättning av jobbtiteln en utvärderare av sökmotorer på nätet.

En SEE är en person som jobbar med att förbättra rankningen och kvaliteten på alla resultat som returneras av en sökmotor. Då utvärderar man enskilda resultat som sökmotorn producerar och ger en poäng för var och en av dem. Med en fråga och resultaten och poängen för enskilda resultat, kan datorer sedan beräkna om sökmotorn förbättrar sin rankordning eller förlorar kvaliteten och sidan glider längre ned i sökresultaten.

De flesta tänker ju inte så mycket på hur en sökmotor fungerar, men vi som skriver SEO och säljer texter behöver ju ha den kunskapen om texter på en hemsida ska kunna rankas högt på en sökmotor som Google. Google lägger ned mycket tid på att skapa algoritmer som är avsedda att ge dig som söker ett bättre relevant resultat.

Men du visste nog inte att det även finns ett mänskligt element för att skapa det perfekta resultatet när du söker. Det är där vi utvärderare av sökmotorn spelar in. Sökmotorer är inte perfekta vilket du säkert har märkt när du kan få upp resultat och länkar som är helt ovidkommande utifrån det du nyss googlade på. Vi SEE utvärderar webplatser och webbsidor, både i datorer och i mobila enheter, och betygsätter dem enligt de riktlinjer som ger av tex Google eller Microsoft, beroende på företaget som man arbetar för.

Kort och gott så är vi de osynliga hjältarna som gör webben till en bättre plats och hjälper användare att söka och hitta bra information om allt. På grund av mitt sekretessavtal som jag har undertecknat kan jag inte gå in mer på en specifik information som vi stöter på vid utvärderingen av sökmotorer.

Tidigare kunde man fylla websidor som var gjorda av HTML, (som även jag skapade mina första websidor med) en massa nyckelord som man gömde i koden och då rankades de väldigt högt och ägaren av domänen kunde tjäna mycket pengar när besökarna handlade eller genom reklamintäkter och samarbeten för att de fick mycket besökare. Nu är det svårare att avancera i sökresultaten på Google. Det ska det vara med.

Det är rätt så soft att kunna sitta hemma och betygsätta olika websidor. Det är ett komplement till mina andra arbetsområden där jag främst skriver, och skriver, och skriver.


Något annat som jag gör regelbundet med flera uppdrag är att vara en “Swedish speaking AI Trainer”.

Det är ett enkelt jobb där jag i lugn och ro hemifrån ofta spelar in 1000 meningar åt gången för Google. De kommer användas för att träna upp röstassistenten som finns i din telefon och smart home-apparat, så att den kan förstå olika dialekter och accenter bättre. Du känner säkert igen Siri ifrån iPhone.

Jag tränar även upp AI för en avancerad digital assistent som hjälper svensk medicinsk personal att fatta kritiska beslut i ögonblicket. I rollen som svensktalande AI-tränare ser jag till att appens svenska träningsdata är av hög kvalitet. Mitt huvudansvar då är kvalitetssäkring, transkription och kommentering av kunddata. I framtiden kommer nog alla läkare kompletteras med artificiell intelligens för att diagnostisera patienter snabbare och bättre, minska osäkerheten och eliminera dödliga fel. För att göra det behöver all AI träna sina modeller på ofantliga mängder data.

Jag tycker om framtiden och det sätt som AI kommer att utnyttjas mer och mer. Min röst och frasering är perfekt för dessa arbeten då jag även talar in en mängd olika meningar för Google. Det är faktiskt rätt så kul! Jag har även varit med om att utveckla Ledigajobb.se när de genom reklambyrån Noor hade en mängd med jobbannonser som vi bearbetade i flera dygn.

Att hela tiden utvecklas genom nya arbetsuppgifter och att hela tiden ha variation, det är för mig mycket viktigt.

Till något mycket ytligare;
Efter att konstant ha använt mig av ögonfransförlängning av singelfransar under flera år blev jag tvungen att byta fransstylist då min vanliga var uppbokad. Jag hade fått höra så mycket gott om en salong i Sjöstaden inom gångavstånd så jag bokade en tid innan jul och en i mellandagarna.

Jag är ju van vid ett otroligt bra jobb av Samira, och jag kände direkt att den här tjejen inte var lika kompetent. Jag var till Formedico Estetik. Efter den andra påfyllningen av mina fransar kände jag efter bara några dagar att fransarna var fästa för långt ned så de skavde mot ögongloben, jätteobehagligt. För att kunna sova en kväll blev jag tvungen att ta bort dem själv hemma helt enkelt genom att gnida dem så de lossnade.


Det som återstod av mina egna fransar var inte så mycket och eftersom jag egentligen är blondin var fransarna dessutom så bleka att de inte syntes. Jag gjorde ett litet taffligt försök att färga dem ikväll.

Jag avhöll mig från att messa min vanliga fransstylist och bestämde mig istället för att det var dags att köpa ett ögonfransserum med bra recensioner.

Detta serum har väldigt goda omdömen från riktiga användare och nu struntar jag i hur jag ser ut. Jag lägger serum varje kväll precis vid ögonfransranden, och de kommer växa sig starkare och fylligare.

Vid nästa utlandsresa och semester kommer jag någon dag innan göra en ögonfransförlängning igen men fram till dess får jag klara mig utan mina förföriska flaxande långa fransar. Stackars mig! 😉 Snygga naglar har jag iallafall!


Jag saknar mina ögonfransar. Hoppas nu serumet funkar för mig! Uppdatering kommer väl!

 

Hundarna bryr sig inte det minsta om deras matte har ögonfransar eller ej. Och tur är väl det!

Nu denna söndag ska jag ta bussen till Sats Södra Station och gå på ett Zumbapass kl 16. Jag har inte gått för den instruktören tidigare, men hade bara lust. Jag lyssnar ju mycket på merengue och salsa och att gå på Zumba två gånger i veckan och ett Love2Dance en gång i veckan plus PT två gånger samma vecka gör mig bara gott!

Avslutar med lite Zumba! Ha en underbar söndag för det ska jag ha!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.