Loading...
Vardagsliv

Lite hjälplösa utan bil just nu


Jag tycker verkligen om vår Volvo XC90. Men nu står bilen bärgad eftersom motorlamporna började att blinka och motorn bara gav upp. Tur att vi inte satt i bilen mellan landet och Stockholm när det hände. Min man är den som är sämst i världen på att klara sig utan bil. Han grejar inte att åka kollektivt med alla människor, avstängda tunnelbaneuppgångar och främmande människor inpå sig. Han avskyr det. Vi har akuthyrt den minsta hyrbilen på CirkleK från imorgon eftermiddag.

Jag ska ju röntga foten imorgon på Ersta Sjukhus och Martin hinner precis köra dit mig. Det blir en dag med bra tryck i imorgon eftersom jag först ska ta ut hundarna en timmes runda, sedan sticka för att fylla på naglarna vilket tar 2 timmar och sedan till röntgen. Får ta på mig gymnastikskorna och klä mig varmt för efter det äventyret går jag hem. Får ställa in Googles gps för jag hittar inte alls att gå därifrån. Sedan ut med hundarna igen och jobba fram till 21 är planen.

Gårdagen var lite speciell. Äntligen var det en annan människa i mammas lägenhet förutom jag själv. Systerdottern Isabel var en ren naturkraft i att sortera och packa. Hon tog sig an alla uppgifter med iver och kraft och jobbade oavbrutet utan att pausa. Precis vad jag behövde nu när mina krafter börjar att sina. Skönt med en person som kan göra saker självständigt och som dessutom är effektiv.

När min syster kom för att hämta henne hade hennes hundar fått syn på en duva i skogsdungen utanför mammas lägenhet som uppenbarligen bara kunde flaxa, men inte flyga. Duvan fick åka flyttkartong hem till min syster för vidare transport till en riktig duvkännare. Vi stannade på ICA för att inhandla mat till duvan och jag såg till att handla två tunna fläskkarreskivor hem, för jag var ju rejält hungrig efter dagens flit. Hade bara ätit en barnhamburgare på hela dagen. Hemma hos min syster stod en glad och understimulerad stor hund som blev jätteglad över att se mig och vi tog en runda i mörkret tillsammans och sedan fick jag skjuts hem och hann nätt och jämt till min tvätttid.

När man gör flera saker samtidigt kan det ibland gå fel. Jag var vrålhungrig så jag stod och stekte fläskkarren för hårt och insåg att den var blodig i mitten. Tänkte att jag slänger in den i ugnen en stund så får den bli klar där. Sedan tog jag av potatisen som var klar från spisen och gick ned till tvättstugan igen. Jag tänkte att det är lika bra att jag stänger av ugnen, men glömde av det.

Väl i tvättstugan behövde jag stanna där på plats för att tvätten skulle hinna torka i torktumlaren och jag tvingade mig att vara kvar där nere trots att magen kurrade eftersom jag verkligen behövde få tvätten klar. Eftersom jag hade blivit försenad fick jag stanna kvar tills tvätten torkat, annars skulle jag inte kunna komma in i tvättstugan igen då min tid egentligen var slut. Tröstade mig med att jag snart skulle äta.

När jag kommer in i lägenheten igen är min första tanke att det luktar MAT. Inser när jag kommer ut i köket att jag har två förkolnade bitar fläskkarre i ugnen. Jag svär sällan men det här var ett tillfälle där det krävdes. Hade glömt att stänga av ugnen. Jippi! Sedan ringde jag min man som var kvar på jobbet och han lovade att ha med sig mat. Den oxfilen var god att äta när jag äntligen fick middag kan jag lova!

Nu är vi dock utan bil och det är tur att vi är billösa i stan. På landet hade det varit betydligt värre. Där hade det varit helt kört. Här finns Mat.se där jag kan beställa mat fram till midnatt och få den levererad imorgon. Jag har nyttjat Mat.se tidigare den period Martin hade egen restaurang så han jobbade 9-20. Har du provat dem? Ett tips från mig är att om du använder koden HEJ18 får du 150 kronor rabatt på ditt köp. Jag tycker om att sitta i lugn och ro framför datorn och välja vilka matvaror jag vill ha utan att göra spontanköp i affären. Det är inget abonnemang utan bara en digital matbutik med samma varor som man brukar handla och jag förstår verkligen att det funkar i Stockholm för vi Stockholmare är ett särklass stressat folk! Men de leverera över hela landet men inte ute i skogen på torpet för det har jag kollat. Där finns typ skog och ingenting. Varken jag eller Martin kommer gå till fots och storhandla om bilen tar en längre tid på en verkstad. Jag vet ju det….

När man har bil blir man så bortskämd med möjligheten att storhandla och komplettera inköpen. Jag har tagit hem min mors Dramaten med så jag kan handla till henne, men alla butiker här utom Lidl tillhör Stockholms dyraste. Ica Supermarket Sjöstaden har flera kronor tillägg på samtliga produkter i sortimentet vilket innebär om man skulle storhandla där att det blir så onödigt dyrt. Dock har de väldigt hög service som är helt enastående.

Ikväll ringde mamma och ville ha katrinplommon. Hundarna skulle precis kopplas och skulle ut och jag insåg att tiden skulle bli knapp om jag först skulle rasta dem och lämna dem hemma och gå upp till ICA och därefter till vårdboendet. Jag ringde upp till ICA och frågade om någon kunde springa ned i butiken och hämta katrinplommon och lämna i förbutiken som är hundtillåten eftersom jag inte ville binda dem utanför. Det var ingen tvekan alls hos personalen om att hjälpa till med det. Det underlättar enormt att kunna ta in hundar på ICA eftersom de även är ombud för Postnord.

Något som är positivt är även att alla mina krukväxter mår förträffligt. De växer och frodas och jag kan snart ta skott med. Mina krukväxter lever sitt liv helt oberörda av kaoset jag lever i. Haha.

Framtiden känns lite oviss just nu eftersom Bilia måste gå igenom bilen och ge oss ett prisförslag. Det är alltid en förlustaffär att ha en bil och vi hoppas att det är något med turbon som enkelt går att reparera. Bilen har ju varit till verkstan tre gånger senaste månaden utan att någon har hittat något fel på den så den har genomgått en stor service, bytt batteri, olja och tändstift och hela jäkla bilen är genomgången utan att någon hittar något fel. Det är ju bevisligen något fel och nu är det Bilias fel att felsöka eftersom två verkstäder gått bet. Suck.

Har en känsla för att det blir Mat.se som kommer se till att jag överlever. Tung kattsand etc kommer ingen av oss tycka är rolig att inhandla. Vi har hyrbil måndag eftermiddag till torsdag eftermiddag sedan får vi se. Det känns inte direkt tryggt att åka till landet under de här förhållandena direkt…. Fast vem har tid för det? 🙂

Imorgon ska jag fixa naglarna ändå och det blir skönt att få dem fina igen. På tisdag fyller jag fransarna och på onsdag hade jag en frisörtid för att styla håret inför att gå ut på en grej jag blev inbjuden på som Influenser som det så fint heter. Vin med artisten Petter mm. Jag känner dock att det kommer bli svårt att få ihop det tidsmässigt nu utan bil. Jag har inte hunnit hitta några kläder att ha på mig för eventet, kvinnans eviga bekymmer. Har ingen lust att stressa fram det. Har nog med stress ändå. Känns betydligt viktigare att kanske tillbringa onsdagen i mammas lägenhet och få den urstädad än att prioritera att dricka vin just nu.

När jag städade ur mammas kök hittade jag en flaska ensamt rosévin där som stod i ett skåp. Jag har ett svagt minne av att jag köpt det till henne. Hon är precis lika dålig på att dricka vin som jag är. Det blir nog drag under galoscherna om jag och mamma delar på den på hennes vårdboende istället!

När jag var där ikväll hade hon högläsning ur sitt kollegieblock som hon skriver dagbok i. Hon hade skrivit flera sidor om alla medpatienter på boendet, all fin dukning, om hur roligt de har där när de sjunger, läser dikter och sitter och snackar om dagarna. Det är milsvidd skillnad från Magdalenagården!!! Så himla glad över det.


De lataste hundarna i världen gillar dagarna då jag sitter vid datorn och det inte händer så mycket och jag inte tvingar dem att långvandra. En timme före frukost imorgon kommer passa dem perfekt och en timme imorgon kväll. Jag har inte vågat föreslå en tur på IKEA för min make än efter att han hämtat mig efter min ögonfransförlängning på tisdag.

Vi behöver verkligen bil just nu när mamma behöver saker från IKEA och jag på ett smidigt sätt behöver kunna ta mig fram och tillbaka till mammas lägenhet. Det sjuka är att det är billigare med en hyrbil än att åka kollektivt i Stockholm. När man fyller på ett Reskassekort som jag har köpt men sällan använder kostar en enkel biljett någonstans 31 kronor. Det kostar alltså 62 kronor att uträtta ett ärende. Så även om man klagar lite över biltullar och annat är bilen något som både sparar tid och pengar. Jäkla bil. Vi behöver inte fler motgångar just nu. En bil ska rulla. Rulla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.