Loading...
AkvariumVardagsliv

Kaoset innan Melodifestivalen

Det var nära att det inte blev någon Melodifestival för oss ikväll. I några dagar har vårt stora akvarium på 400 liter varit grumligt och dimmigt. Min man har beskyllt mina två nyinköpta silverhajar för att ha åstadkommit det. Själv sökte jag efter en förklaring online och läste om infusorier i mina akvarieforum. Jag bad honom att hitta alla delar till vårt UV-filter och filtrera vattnet. När han ändå var i farten bad jag honom även om att rengöra ytterfiltret.

Jag tycker om att ge våra fiskar fryst foder och det smutsar ned vattnet mer än flingor så filtret behöver rengöras mer frekvent än vad det står i manualen. Vi har ett stort ytterfilter som heter Cristal Pro Greenline och det fungerar jättebra. Det är dock väldigt tungt när det är vattenfyllt så det är alltid min man som sköter den sysslan. Som den hjälpsamme man jag har fostrat honom till bytte han filter och det rann brun gegga som hade täppt till filtret och jag berömde honom under tiden, för det behöver män för att upprepa samma uppgift vid ett senare tillfälle, precis som hundar. Positiv förstärkning.

Sedan blev det kaotiskt. När ytterfiltret skulle startas igen vägrade motorn i pumpen att arbeta. Den startade inte och vad han än gjorde var det helt dött. Medan min man sprang fram och tillbaka mellan diskhon och akvariet tog jag hjälp vid datorn. Jag hittade manualen online och försökte felsöka, och googlade. Samtidigt hörde jag hur min man kämpade ute i vardagsrummet. Våra känsliga akvariefiskar skulle inte klara sig utan cirkulation i vattnet och syre hur länge som helst, så goda råd var dyra. Jag gick snabbt in på Blocket med för att se om någon sålde ett likadant ytterfilter (utan napp) och sedan i diverse akvariegrupper.

När inte det gav något gick jag in i olika nätbutiker för att se vad ytterfilret kostade att köpa nytt. Vi hade köpt det för två år sedan och det fanns garanti i fyra år. Om man hade kvitto. Jag vet att det finns personer som har pärmar för sådant. Jag har alltid önskat att jag vore en av dem. Tänk att ha alla kvitton efter större inköp prydligt inklistrade i en pärm eller i snygga plastfickor. Kanske till och med vita etiketter på varje plastmapp som förklarade vad det var för kvitto. Men – ingen av oss har någonsin sparat ett enda kvitto. Någonsin. Inte på någonting utom på djuren.
Tiden började rinna iväg. Min man hade kämpat med ytterfilret i över en timme utan att hitta en lösning. Jag hade lämnat webbsidan med ett nytt ytterfilter öppen, för att inspirera honom till att föreslå att vi skulle åka imorgon bitti och köpa ett nytt. Tanken föresvävade mig att jag snabbt skulle lägga ut en blänkare i vår fina hjälpsamma facebookgrupp för Hammarby Sjöstad att jag omgående behövde en akvariepump så mina fiskar skulle överleva natten.

Min man har något som kännetecknar honom, och det är att han aldrig ger upp. Jag hade gett upp för länge sedan och ville bara hitta en lösning på hur vi snabbast skulle få hem ett nytt ytterfilter. Men han kom och satte sig vid min dator och sökte upp information om pumpen på Youtube istället. På tyska såg han ett videoklipp som fick honom att gå tillbaka till pumpen och hitta en lösning på hur han skulle nå själva motorn i ytterfiltret. Jag tyckte inte att det spelade någon roll vad han gjorde med pumpen och eventuellt kunde demolera eftersom vi ändå inte hade något kvitto kvar. Men han lyckades nå in i motorn och rengöra den, och sätta ihop allt igen. Och se – voila! Ytterfiltret startade och sprutade som aldrig förr! 1,5 timmes jobb. Bara. Och fiskarna överlevde!

Före och efter

Efter den här utdragna händelsen med ett spännande klimax var klockan för sen för att vi skulle hinna handla och laga mat, rasta hundarna och hinna hem till finalen i Melodifestivalen. Det blev ett besök på Pizzeria Karavan på Årstafältet istället där min man smällde i sig en superstor kebabpizza. Jag var ytterst nära att beställa in en calzone trots att det är gluten i den, men ändrade mig redan i tanken och beställde in en kebabtallrik istället. Det är jag glad för i efterhand då jag hade fått lida för ett beslut att äta gluten i flera dagar efteråt.

Pizzorna är alltid enormt stora på den här pizzerian, och därför åker vi alltid dit då vi inte hittat någon pizzeria i Sjöstan som håller måttet.

Alla djur satt och låg hos oss i soffan under Melodifestivalen. Min man har i alla år alltid jobbat på helger så jag är inte van vid sällskap i tvsoffan men nu kunde vi sitta och kommentera låtarna och rösta tillsammans. Om rätt låt vann? Jag hade egentligen flera favoriter, men är fullt nöjd med Benjamin Ingrosso som kandidat för Eurovision!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.