Loading...
Vardagsliv

Kall rödspätta på mammas vårdboende …

Vi började dagen hos läkaren idag. Martins D-vitaminvärde är fortfarande uselt. Han lyssnar inte på mig när jag påtalar hur viktigt D-vitamin är för kroppen, hur trött man blir med för lågt D. Jag har ju droppar hemma som bara smakar olja och han är otroligt dålig på att ta dem regelbundet. Han tycker inte om smaken. Idag skrev läkaren ut Dvitamin i tablettform till honom, samtidigt som han sa att kroppen tar upp vitaminen bättre i flytande form. Vi ska ta om proverna i januari tillsammans med en hel del andra blodprover. Jag kommer be min vanliga vårdcentral om att ta om mina sköldkörtelprover nu när jag står på Nature throid så jag tar det provet under november. Det är ju så viktigt att hålla koll på alla värden hela tiden när man har en sjukdom. Jag är glad så länge jag är symptomfri. Jag tar min spruta med B12 varje vecka och försöker sköta mig så bra det bara går. Vitaminer och mineraler är optimalt inställda på mig. Min man däremot behöver jag fånga i flykten och trycka i morgonvitaminer och kvällsmineraler.

Vi var hos mamma idag och lämnade cdspelaren. Jag hade köpt en burk med Omega 3 till henne med. Så hade jag med mig min vegetariska gratäng som är god att äta kall. Hon bad mig säga till personalen att hon ville vila och inte bli störd och att de inte behövde komma in med kvällsmaten eftersom hon hade fått middag av mig. Senare på kvällen ringde hon och sa att det hade varit gott. Eftersom mamma har lite senare vanor än de andra tanterna på avdelningen brukar de lägga undan mat till henne. Det tragiska är att de då ofta missar att värma maten innan de bär in den på rummet. En dag fick hon en iskall rödspätta. Vem vill äta kall fisk? Mamma är inte den som klagar i onödan utan hon äter lite risgrynsgröt eller något annat vi har handlat åt henne den dagen istället. Hon tillhör den generation som inte bråkar. Jisses vad ett ev vårdboende skulle få problem med mig när den dagen är inne. Om någon skulle ge mig iskall fisk till middag skulle jag förmodligen slänga fisken i ansiktet på personalen.

Jag tänkte be min snälla man att göra sin röda spetspaprika med fyllning av köttfärs med fetaost på som vi kan bjuda mamma på. Den är verkligen jättegod! Jag chattade med min vän Terhi som arbetar på ett annat vårdboende i samma koncern, Vardaga. Jag ville veta hur pentryt såg ut hos deras äldre. Där hade de kylskåp och två plattor. Jag frågade om de äldre fick använda sina plattor, något som mamma tyvärr förvägras på Magdalenagården. Terhi sa att de naturligtvis har tillgång till sina plattor, att det var önskvärt att deras boende fick göra allt som vanligt i den utsträckning som de kunde det, så långt i livet som det är möjligt.

Att det kan vara så olika! Det hade ju varit trevligt om mamma åtminstone för egen maskin kunde värma på sin iskalla mat hon ibland får till middag. Mamma som skriver dagbok varje dag med detaljer ifrån boendet! Vid gud vad det hade varit roligt om hon hade suttit vid sin dator och bloggat istället! Tror världen skulle ha intresse av hur en pensionär upplever ett vårdboende idag.

Jag börjar att återhämta mig från tiden som torparkärring! När jag är på landet brukar jag ha håret uppsatt i en kanelbulle på huvudet eller flätat. Jag tittar mig aldrig i spegeln och eftersom ingen ser mig kan jag gå klädd precis som jag vill. Man skulle kunna säga att jag alltid förfaller där en smula, men samtidigt mår jag bra ändå, och tänker inte på det så mycket. Sedan varje gång jag kommer hem till stan, växer en annan individ fram. Den Christine som färgar och plockar ögonbrynen, fixar naglarna och fransarna. Det är StockholmsChristine. Det är också mitt yrkesjag. Sedan när jag slipper möten då jobbar jag hemma i min pyjamas ändå. Det är så stor skillnad på mig med eller utan fransar. Klart beroendeframkallande är de!

Nu känns det iallafall bra för nu har jag bara håret kvar, sedan har jag gjort så gott jag har kunnat. Jag vill göra en balayage och det kommer bli så bra hoppas jag! Min frisör har jättefina bilder på sin Instagram ifrån Ombre och Balayage som hon har gjort. Kan inte välja nyans och färg bara! Det lutar åt en lite varmare höstfärg. Har tid på onsdag!

Jag har länge gått omkring med min Iphone i ett plånboksfodral som är helt slut. Det har bara haft 4 platser för kreditkort och då har jag lagt kreditkort och medlemskort, idkort och allt man bär med sig dubbelt och ibland tredubbelt. Det är helt livsfarligt. Nu när jag töjt ut facken och sedan försöker ha bara ett kort i varje fack hålls de inte på plats utan om jag vänder skalet åt fel håll och det är öppet ramlar alla kort ut på golvet. Ibland märker jag det, ibland inte. Vi köpte en cdspelare idag åt mamma på Netonnet och då tittade jag snabbt på deras skal, men det var så otroligt dystra färger och det var ett begränsat utbud. Men nu ikväll när korten rasade för tredje gången idag tog jag mig tid att gå ut på nätet istället och jag beställde det här skalet. Det blev ännu bättre genom att jag kunde ha en litet foto på min man där med.

Min tappra man körde till Lidingö där bokhyllan jag köpt fanns. Jag hade försäkrat honom om att han kunde få in den i bilen trots att vårt lås bak hade gått i baklås. Den skulle ju komma in genom andra dörrar. Jo tjena! Han fick slita med denna bokhylla för att över huvud taget kunna få in den. Han svor. Sedan kom den in. Men inte upp. Han är lite febrig och frusen och mår inte helt bra. Ont i ryggen hade han med. Så bokhyllan bor i bilen för närvarande. Jag hoppas den kommer upp innan jul.

Akvariefiskarna som fick sin första behandling reagerade väldigt konstigt på medicinen. Vi har ju regnbågsfiskar som är gula och blå. När jag kollade på dem sent igårkväll var de svarta och gula. De hade nog inte blivit AIKare under natten utan måste ha snetänt lite på medicinen. En hade dött imorse. Jag ringde till företaget där jag beställt medicinen och de gav mig råd hur jag ska göra fortlöpande. Imorgon ska jag göra ett vattenbyte på 1/3. Får se om detta hjälper. De menade att just guldbarberna som är drabbade av denna sjukdom är extra nedsatta kanske pga hård inavel hos grossisten. Det är alltid bara de som får blödande sår och avskavd hud. Jag vill få dem friska en gång för alla. Hade nog aldrig köpt guldbarber om jag hade vetat att problemet fanns hos den arten.

Imorgon ska mamma till läkaren i rullstol. Jag blir lämnad på boendet av min man och sedan åker vi rullstolstaxi dit och hem. Det finns en hel del som behöver göras avseende mammas hälsa och jag ska skriva ut några papper ur hennes journal innan jag kan somna. Skönt att hon kommer till min läkare som jag litar på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.