Loading...
PysseltorpetVilda djur

Gårdsliv, och lökar beställda för underbara liljor!

Min man anlände sent igår. Hundarna blev helt galna av lycka. Jag med. Så skönt att både hinna sakna och få träffa honom. Jag har lite svårt att förklara hur man fortfarande kan tycka så mycket om varandra och vilja tillbringa tid ihop efter snart 19 år tillsammans, men det är så det är, och det känns skönt. Jag var flirtig som ung, levde för nattklubbar, fina klänningar, hög musik och höga klackar och hade en rad med killar i svarta kostymer som bara avlöste varandra som kavaljerer. Ingen betydde någonting. De var bara mina bihang som öppnade dörren för mig, drog ut stolen och gav mig bekräftelse. Man kan dock inte leva så för evigt. Jag bodde då mitt på Stureplan och som Askungen gick jag hem efter midnatt för att tvätta bort sminket och byta om till en träningsoverall och gå ut med min hund. Hunden betydde mycket mer, och naturen. Naturen och friluftsliv har varit en röd tråd genom hela mitt liv. Jag var slutlekt när jag träffade Martin. 27 år gammal träffade jag min 24årige toyboy, som var något helt annorlunda än någon man jag mött, och han blev kvar. Män tidigare minns jag som bleka skuggor i det förflutna, jag minns deras kostymer mer klart än deras identiteter. Dock tycker jag fortfarande mycket om kostymer.

Vi var vävt ihop våra liv tillsammans bit för bit som ett lapptäcke. Att vi köpte torpet för 13 år sedan är ett av våra bästa gemensamma beslut. Även flytten till Hammarby Sjöstad. Grantorp är den plats jag känner i mitt hjärta är mitt hem. Jag tycker om att bara bo här och se hur naturens årstider växlar utanför fönstret och att se stjärnorna varje kväll. De ser man så sällan i Stockholm. Min bästa tid i livet var när jag bodde här permanent och jag hade frigående stora brahmahönor och fick uppleva glädjen med att kläcka fram kycklingar. Men nu bor vi i Sjöstan och nyttjar torpet som fritidshus. Eftersom vi själva inte har varit här så mycket i sommar förutom de veckor vi var här för att renovera i våras har jag en enorm törst efter miljön här fortfarande.

Jag vill inte att min tid här tar slut. Jag kommer återvända till stan nästa torsdag. Då kommer min vardag och verklighet bli en helt annan. Jag är medveten om det. Min man har dock lagt ned ett jättejobb på att måla om alla rum hemma och vi kan ha en mysig höst och vinter där med. Han är pysslig och tycker om heminredning, och jag tar tacksamt emot. Det finns ingen jag hellre går på IKEA och Mio med än en man som hittar alla genvägar och dessutom tycker om att gå och shoppa så länge han får mat regelbundet. Tror det är få äkta män som erbjuder sig att för egen maskin utan hjälp måla om en hel våning och min enda insats är att välja tapeter och färger? Han har köpt nya gardiner till mitt arbetsrum, blommor och även lyckats hålla i minnet att jag vill ha en liten bordsspegel…. He´s a keeper!

Ikväll har han suttit i soffan i eldens sken och dekorerat ännu en fågelholk. Jag har inte påbörjat mitt holkmålande ännu. Jag har ju lite problem med min prestationsångest att jag måste måla så himla bra att jag inte riktigt kommit till skott ännu. När jag fick i skolan tyckte ju läkaren i bild att jag skulle studera vidare vid en konstskola. Därefter avtog min konstnärliga ådra. 😉 Jag vet att den finns där djupt därinne, jag behöver bara locka fram den lite.

Idag har det inte blivit någon långpromenad utan när vi vaknade blåste vinden hårt mot taket och det hade regnat under natten. Min man hade hämtat lite varmare kläder till mig och dessutom tänkt på att köpa vantar så jag är väl rustad för min sista tid här. Martin påbörjade istället bygget av den enorma ekorrmataren som jag länge skissat på i min fantasi. Jag vill ju ha en stor matare som bara ekorrarna har tillträde till. Efter att ha kommit rätt långt i bygget och monterat stora fönster av plexiglas med behövde vi komplettera med mer material på Jem och Fix så vi tog en tur till Ludvika. Imorgon ska han fortsätta att bygga, helt utan ritning men det blir väldigt bra. Jag kan inte vänta tills den är målad och klar och jag får se ekorrarna, hur de funderar ut hur ingången fungerar. Jag ska fylla den med ekollon, hasselnötter, jordnötter och solrosfrön. Den är 80 cm lång och den kommer rymma mycket fröer.

Eftersom min man återvänder till stan på onsdag eftermiddag och sedan inte kommer tillbaka på några dagar behövde jag köpa fler matlådor och frukost. Jag hann även med att lämna in recept på Apoteket, Dollarstore och vi åt italienskt. Något som irriterar mig en smula är att jag inte har möjlighet att fylla på mina gelenaglar när jag är på landet. Det är en månad sedan jag gjorde dem och jag behöver fylla dem men när jag skickade ett SMS till den enda salongen som finns här med en förfrågan om hon kunde fixa mina naglar fick jag tillbaka ett otrevligt “Vem är det?” och när jag försiktigt frågade om jag hade fått fel nummer då det var listat på en salong och att jag sökte efter nagelsalonger i Kopparberg och hade hittat hennes nummer, då fick jag inget svar? Byborna här ute kan verkligen reta upp mig emellanåt. Den enda salongen i Ludvika hade semesterstängt. Ett annat alternativ i Storå svarade, men jag insåg att de 40 minuter resan dit skulle ta och 2 timmar för att fixa naglarna plus 40 minuter hem inte riktigt kunde ingå i min mans tidsram. Jag har klippt ned naglarna för att de ska hålla sig men märker ju att de börjar att fastna i saker och ting nu. Jag kan inte fixa dem förrän tidigast 4 oktober då jag är tillbaka i stan. Det är svårt här ute i glesbygden att sköta det som man tar för självklart i Stockholm. Bara i lilla Hammarby Sjöstad kan jag fixa naglarna på 7 olika ställen inom 10 minuters promenad. Nåväl, får lösa det på plats eftersom nagelsalongen i Kopparberg verkar drivas av en störd människa. Jag vill ha gröna glitternaglar nästa gång!

Precis som förra året vid samma tid gick jag in på Odlas webbshop igår. Nu med målsättningen att lökarna skulle bli nedstuckna innan frosten. 😉 För några år sedan hade jag enormt fina stargazeliljor som var planterade vid husknuten. Sedan när jag hade hantverkare ute som ordnade med vintervatten grävde de upp hela rabatten och lökarna kom aldrig upp igen. Mina fingrar klickade in bland lökarna och se det var upp till 55 % rea på lökarna! Det är alltid smartast att köpa lökar precis innan de ska ned i jorden, och billigt blev det också! Det finns så makalöst fina liljor och de är verkligen imponerande när de blommar. Jag är väldigt förtjust i de som blommar med flera kronblad. Här hittar du alla fina liljor jag köpte.

Förra året hade jag köpt en massa påsk och pingstliljor på samma sorts rea men vi hade så mycket att göra här så det blev aldrig av att lökarna kom ned i jorden. Jag hade 150 lökar som låg inne i badrummet i kartonger. När första snön täckte backen fick jag panik och bad min man börja gräva ned lökarna. Marken var då helt stelfrusen, det var som att hugga i is av tjälen, men han lyckades att hugga upp olika gropar som jag täckte med stelfrusen jord i olika kockor och snö uppepå. Jag hade inte så stor förhoppning att lökarna skulle komma upp, men alla kom upp och det var helt underbart att få se hela gårdsplan skimra av olika lökar när vi kom hit på våren.

Ett av mina första jobb som barn var faktiskt att sälja lökar och gå runt i vårt villakvarter och ta upp beställningar och ta betalt och få procent på det jag och min syster sålde. Jag har alltid tyckt om att se alla förpackningar och läsa om växter och lökar och få se dem utvecklas till en fin växt. Därför har jag inte kunnat motstå  när Lidl haft en del billiga lökar och har köpt på mig enstaka lökar efterhand om jag har handlat där. Nu tappade jag inte greppet när jag var inne på Odla trots deras stora rea utan jag köpte enkom det jag var där för, olika stora höga färggranna liljor. Jag var duktig!!! Nu ska jag bara planera vart jag ska ha min rabatt med liljor. Samt vart vi ska gräva ned mina 4 rhododendron som jag planterade i stora krukor i våras. Det finns så många fler hobbies och sysslor som man har möjlighet till när man bor här. Men jag har det bästa av två världar när jag kan växla mellan stan och landet. Är mycket tacksam för det!

Hammarby Sjöstad är också en fantastisk stadsdel! Jag ser fram emot en vinter där med. Julen i Hammarby Sjöstad är alltid magisk fin eftersom 95 % av alla grannar sätter upp belysning på sina balkonger och det glimmar och glittrar överallt. Utsikten från en av terrasserna är så vacker. Det är bara som sagt två skilda världar. Men jag är anpassningsbar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.