Loading...
torpetVilda djur

Gamla hundar med trötta ben …

Vad gör man när man har två fina hundar som bara blir gamla samtidigt? Hela mitt hundliv bara faller samman. Neo har fått alla upptänkliga behandlingar, vård och kosttillskott som går att få, och har nu fått en ny spruta med smärtlindring. Han har inte ont, men man själv har ont av att se att han som alltid har varit så kraftfull, nu blir äldre och svagare. Han har fortfarande behållning av livet. Att få se honom rulla runt på gräsmattan, bara få ströva omkring på tomten, njuta av den här sommaren, tigga efter ben på kvällarna och glupskheten när han käkar färskfoder.. Men hans kropp börjar säga ifrån med hans nervskada i ryggen.

Jag ville inte längre försöka bär-dra upp honom på övervåningen varje kväll, utan har tagit ned en tunn bäddmadrass till en 90säng och lagt den i soffan för att själv kunna sova på nedervåningen om nätterna med hundarna omkring mig. Han är mycket glad och lättad över att slippa gå upp då han även är som tröttast sent på natten när jag har slutat att arbeta.

Och vad ska man säga om Doris?
Hon mår inte heller helt bra. Hon som alltid varit så matglad och kastat sig över och hetsätit snabbt är nu drabbad av magkatarr så det gnisslar i hela hennes mage. Hon har tappat aptiten och äter bara om man mosar ned en massa färskfoder i hennes mat, och sedan skriker det och gnisslar i hennes mage och hon har börjat att kräkas ofta. Totalt håglös och vill inte lämna soffan. Jag ska hämta ut Andapsin imorgon som hjälper mot magen, och naturligtvis vill man göra allt för att hon ska må bra. Men hon har plötsligt blivit så gammal. 15 december fyller hon 12 år, vilket är en ansenlig ålder för en grand danoismix, men hon har börjat att tackla av. Den elakartade cancern som togs bort i december kan ju ha börjat att spridas. För jag ser att något inte stämmer trots att det inte syns något.

Man känner sig illojal som tittar på hundannonser och även omplaceringar, men jag har levt med 1-5 hundar i hushållet under så många år.
Vet inte ens hur livet utan hund ser ut.
Är det då man reser och kan göra allt det man inte kan när man mår dåligt av att en hund inte passas i hemmiljö?
Kanske?


Jag sysselsätter mig mycket med rävarna istället. Det är ett par som har ungar som springer här, och den halta ensamma räven som alltid kommer själv med en skällande unge/ar i bakgrunden.
Det är skönt att hålla hundarna inne mycket för det är så mycket mer spännande att kunna titta ut genom fönstret och följa djurlivet utanför. Det tar inte lång stund förrän rävarna kommer in på gårdsplan efter att det är lugnt och stilla på tomten och kusten är klar.


Men den halta räven är mycket rädd och skygg. Jag hade lagt ut två råa fläskkarrekotletter och hällt kattblötfoder i en skål men det visade sig att räven inte vågade sig fram mot skålen. Det finns väl inte vita keramikskålar i rävens riktiga miljö så det gick inte att servera rävmiddag i skål. Men en gammal baguette som blivit blöt och uppluckrad av regnet gick att apportera och försvinna iväg med på tre ben.

Samtidigt som jag sitter vid datorn och jobbar följer jag mina tre webkameror och vad som händer på gården. På natten går de in i nattläge, men de spelar in automatiskt vid rörelse.


Nu när den halta hittade till baguetten kommer den att återkomma även imorgon bitti för nästa mål. Eftersom jag är en flexibel människa har jag nu inatt lagt maten på handdukar på backen istället. Handdukarna för att jag lätt ska kunna knyta ihop dem och lägga undan dem innan jag släpper ut hundarna om maten inte försvinner över natten. Rutiga kökshanddukar. Hoppas det passar räven bättre!


Jag har världens bästa utsikt ifrån mitt skrivbord.


Flera vuxna ekorrar och årets ungar är liksom överallt. De klättrar, far och flyger och är mer vilda än tama, men förtjusande att följa med blicken. En av dem försökte få loss fibrer från handduken jag hängt på tork, men då den var för tättvävd gav hon upp projektet. Jag har klippt ned katten Chleo och puttat in håren i björken ekorrarna klättrar ned ifrån. Bra tätningsmaterial.


Jag ska ordna med en ny riktig matstation för ekorrarna precis utanför fönstret. Jag köpte cashewnötter, valnötter, jordnötssmör och solroskärnor med hemleveransen ICA kom med idag. Ska muta dem lite så de kommer utanför fönstret och jag kan få några fina bilder på dem. Jag rör mig alltid så försiktigt när jag är ute att de sitter kvar och äter om jag stannar 5-6 meter bort.


Den här lille stackaren bar katten Dexter till ytterdörren. Han var så rädd att han vätte ned mig när jag räddade honom.


Jag kollade att han var okej innan han blev satt i en blöt tuva där han tacksamt hoppade iväg från till friheten igen!

Veckans projekt blir att se om jag kan hitta något annat som lever och kan pryda tomten lite. Gärna några perenner som jag kan peta ned någonstans.

Om det inte hade varit en så tuff situation med hundarna hade det känts mycket bättre.