Loading...
torpetVardagslivVilda djur

Den halta räven och tomaterna

Mina tomater frodas och det håller på och bildas en massa gröna småtomater. Blir spännande att se vad det blir av den nya tomatsorten jag provade i år.

När ICA levererade hem min mat kompletterade jag min beställning med färska kryddor och sallad. Jag kör min vanliga combi som bas till tomatsås med basilika, timjan och rosmarin. Så mysigt att plantera det i stora krukor och låta de växa på sig och gå ut och klippa då och då under sommaren för att använda färskt i matlagningen.


Något som bekymrar mig är den halta räven. Sedan en tid är rävparet inte här längre, de gillar väl inte lukten av hundar. Men den halta räven som har en unge dök plötsligt upp i gryningen och stod och åt nedfallna solrosfrön under fågelbordet. Ena frambenet är helt obrukbart så det är väl svårt för den att jaga, men den har en jäkla fart på tre ben ändå. Den är inte angripen av skabb utan har fin tät tjock glänsande päls, och det känns ju inte okej att be någon spåra upp och skjuta av den när den har minst en valp som är beroende av den.

Jag kollade den stora skålen jag hade gjort iordning till rävarna som nu stod utanför staketet mot skogen till, men innehållet luktade nog inte tillräckligt mycket för det var orört och det står ju väldigt undanskymt till. Det känns ju inte bra att den ska äta sig mätt på solrosfrön, så när räven hade ätit klart och lämnat tomten gick jag ut med några falukorvbitar som jag lade mitt på soldäcket och precis nedanför fågelbordet exakt på den plats dit den letar mat, men den återkom inte.

Det första jag kollade på morgonen var om räven hade varit tillbaka men falukorven var mest hackad på av fåglar, så jag lade undan den när jag släppte ut hundarna på tomten till Doris förtret. Jag bestämde mig för att lägga ut maten igen så fort det ljusnade och hundarna hade kvällsrastats, men så försvann tiden vid datorn och när jag kollade av webkamerorna som streamade såg jag att räven redan stod där och åt frön. Jag kollar alltid av webkamerorna innan jag går ut eller tar ut hundarna så att rådjuren eller andra djur slipper bli rädda. Jag öppnade ytterdörren ändå med skålen i näven och räven såg helt chockad ut när jag lugnt och försiktigt smög ut, och sedan kutade han för allt vad benen bar till skogsmynningen och försvann. Så synd. Jag lade ut skålen på platsen där han äter och gick tillbaka in och fortsatte kolla av på kamerorna men räven var redan bortskrämd.

Men trägen vinner, imorgon kväll ska jag vara snabbare med att göra kväll så jag kan lägga ut något riktigt gott. Det där att få räven att lita på mig tillräckligt för att bli något sånär tam, det kan jag verkligen glömma. Men det är lika bra att lägga ut mat sent när hundarna inte ska vara ute något mer och ta in den och lägga undan den vid första rastningen, det är ju inte så svårt om man bara gör det till en rutin.


Jag hade lite tur när jag beställde mat senast. Webbutiken där jag handlade foder har ett bonussystem vilket gör att alla köp genererar gratispoäng där man kan välja mellan vissa produkter och få dem på köpet. Mina poäng räckte till både en liten kattsäng till Chleopatra och till en påse kattsand. Hon är superlycklig över att få vara tillbaka på mattes skrivbord och den här sängen gillade hon verkligen. Den passade henne perfekt.


Hundarna är verkligen skruttiga. Doris gör inte många knop. Jag har inte mage att ta ut henne på en egen promenad och lämna Neo inlåst i huset, för Neo vill ju så mycket trots att hans kropp sviker honom. Men Doris är så himla nöjd med att vara ute minimalt på tomten, (hon är bara ute om jag är ute och för det mesta inte ens då) Neo däremot vill ha någon form av aktivering, men mina agilityhinder är bara att glömma.

I eftermiddags gjorde jag ett stort godissök på 20 m2 där de fick leta efter hundgodis. Jag tror Neo skulle ha utbyte av några blodspår med klöv på slutet, ska fixa nytt blod bara. Jag lade ut en önskan i en lokal fbgrupp om att jag eftersökte en mindre frys för hundarnas frysta färskfoder och fick kontakt med en jätterar kille som ville skänka bort en, men jag fick betala honom en liten slant ändå, så jag har utrymme för klövar. Det här är med all säkerhet Neos sista sommar och då behöver den bli riktigt riktigt bra.

Det är så svårt att planera för en ny hund. Jag kommer mig inte för, det känns så okänsligt att kontakta uppfödare för att planera för en valp medan befintliga hundar lever. Men pandemin har ju förorsakat att folk skaffar hund som aldrig förr, så om jag inte stiftar kontakter snart kommer alla väntelistor vara så långa att det kan dröja hur lång tid som helst, och tanken är stressande.

Det känns ju helt menlöst att gå ut i skogen utan hund så lånade grannens cocker på en skogspromenad. Hon var så pigg glad och livlig att jag kände mig lite gammal!
Mina hundar blev gamla så plötsligt och både behöver hjälp att komma uppför trappan till övervåningen. Ja, får se vad framtiden har i sitt sköte…