Loading...
Odla

Besök hos dietist och Trädgårdsmässan


Imorgon eftermiddag har jag bokat in ett besök hos en dietist. Det är en ny primärvårdsrehabanläggning som har öppnat här i Sjöstan som heter MåBra Hälsa. Jag tänkte att det kunde vara värdefullt att höra vad en dietist anser att jag ska äta och inte äta med hänsyn till min hypotyreos. Jag har försökt att träffa en dietist innan och bokade ett besök inne i stan, men det otroliga var att den mottagningen backade. De tyckte utifrån det jag skrev när jag bokade att mitt fall var för komplicerat för dem. Då vägde jag jättemycket och berättade att jag ville ha kostråd utifrån att jag gick 20 000 steg om dagen och gick upp ett kg i veckan. De avbokade besöket. 🙂 Den här mottagningen har jag inte berättat några detaljer till.

Det är måndag imorgon och det innebär att det är dags för mig att ta min spruta med B12 med. Kolabalaminet som gör att jag inte svimmar. Är så glad att jag har de injektionerna och att jag övervunnit min spruträdsla och kan injicera dem utifrån hur läkaren har lärt mig. Efter dietisten ska vi åka och handla för den här veckan. Vi behöver fylla kylskåpet med lite näringsrik mat för att få en bra start på våren. En av mina uppdragsgivare ska åka på semester från och med onsdag och blir då borta en vecka vilket innebär att hon bett mig öka lite i arbetstid under den tiden. När man ska vara hemma så mycket är det skönt att ha maten hemma, även om jag inte skulle ha något emot ett besök på Fröjdas heller. Martin vill äta på Hermans lilla gröna och de har också jättegod mat. När jag var 18 år arbetade jag där i köket en sommar.

Hela min kropp längtar efter att få börja med årets plantering. Jag ser fram emot att få gå in på Odla och köpa de fröer som jag behöver. Jag kommer försöka motstå lusten att massodla tomater, för de blir alltid för många och jag tycker att de växer så sakta. Jag har ju nya balkonglådor på vår stora terrass och där tänkte jag ha hängande klasar med jordgubbar och ha några större krukor med cocktailtomater. Ärtor, sallad och kryddor som basilika, timjan och oregano vill jag gärna odla i sommar med.

Utöver de ätbara sakerna vill jag ha en massa blommor och jag funderar även på att köpa en rhododendron till den stora terrassen som kan övervintra där. Vi har ju en balkong ifrån sovrummet med så jag kan nyttja lite yta där med för att odla. Det kliar i fingrarna!  Jag har inte bestämt mig för om jag ska köpa ett nytt litet drivhus av plast eller ej. Det tar ju en hel del plats på terrassen och jag kanske kan få tag i något som är mindre? De i plast ifrån Rusta är av så dålig kvalitet och jag funderar på ett sånt här som bara är 0,8 m2 som tar mindre plats och kan användas flera säsonger. Martin har pratat om att bygga en stomme, men det är ju trixigt när hela verktygslådan är på landet. Så är det att ha dubbla boenden!
Jag är också sugen på krukor där man kan odla vertikalt så man kan fylla väggarna med kryddor istället för att ha tom yta där. Egentligen borde jag inte klaga då vår största terrass är 6 meter lång. Om mindre än två veckor är det dags för mässan Nordiska Trädgårdar och där kan man köpa halvvuxna plantor. Det känns som om det är lite tidigt ännu, och nästa mässa som vi besökte förra året, Stockholms Trädgårdsmässa i Kista, den 6-8 april kan kanske vara lämpligare. Förra året åkte vi dit timmarna innan stängning sista dagen och fyndade massor till halva priset!

Jag ska försöka att bara använda ekologiska fröer när jag planterar och även det jag köper i färdiga plantor. Det går enkelt att använda hemtillverkade krukor som jag tillverkar själv av tidningspapper och tejp. Ända sedan jag var liten har jag älskat att plantera och se frön gro och bli till färdiga växter. Vi köpte ju en krukställning på IKEA i våras som jag kan fylla på hängväxter med. Ser fram emot våren och sommaren!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.