Loading...
KåserierVardagsliv

Telia – med bristande kapacitetsbrist och callcenter med funktionsvarianter …

Har använt Telia när det funnits kopparnät, då det inte funnits någon annan leverantör. Annars använder man sig inte av Telia – det förstår ju vilken sund person som helst. 🙂

Men vad händer när kopparnätet stängs av?
Ja grannen blev erbjuden FWA, något som det saknas information om på Telias hemsida, för det är väl inte meningen att man ska kunna beställa det?
Jag fick radioskugga.

Gång på gång försökte jag ringa till Telias kundtjänst, men vad som händer är intressant för det är helt beroende på vem som svarar. Hälften tycks ha någon form av funktionsnedsättning som svarar så det gäller att ha tålamod och prata tydligt. Vet inte om de arbetstränar eller så.

Jag försökte förklara att min granne hade fått en utrustning som en tekniker kom för att installera och att de hade sagt även till henne 30 meter bort att hon inte kunde beställa pga kapacitetsbrist. Men att de kom ut ändå, och se det fungerade galant.
Jag uppgav även adressen grannen bodde på, min adress, pratade väldigt tydligt och långsamt för att ”kundsupporten” skulle kunna hänga med i dialogen.

Möttes av beskedet att pga kapacitetsbrist på masten kunde en beställning ej genomföras. Jaha, men det gäller min adress, samt även om jag slår upp grannens adress, men ett hus 4 km bort på samma gata har tydligen inte kapacitetsbrist då som tillhör samma mast?

Nej det är kapacitetsbrist på masten fick jag till svar. Den är liksom full, för många användare.

Jaha ja, så den är full för mig men inte för grannen 30 meter bort eller grannen 4 km bort.
Ja precis sa kundsupporten med ett lättat tonfall, fortfarande utan att kunna följa med i samtalet.

Det var bara att lägga på och tacka för samtalet och fortsätta kampen en annan dag.

Så jag fortsatte, och jag fortsatte, och alla jag kom i kontakt med hade någon form av begåvningshandikapp men det är ju vanligt idag med diagnoser och jag har all förståelse för deras svårigheter. Jag hade kanske inte valt just ett supportyrke med den begränsningen men alla gör vi olika val i livet, jag upptäckte nämligen för redan 15 år sedan när jag tecknade mitt första abonnemang hos Telia att deras support har en rejäl kapacitetsbrist, men det hör ju inte till saken. Det ligger inte i mitt ansvar att coacha deras support även om det kliar i fingrarna efter varje samtal. (Var hundrade anställd på callcentret hos Sykes kan tänka själv förvisso)

Men jag ringde många samtal nu i juni 2022, många telefonköer blev det, många timmar i telefonen där jag talade tydligt..

Till slut kom jag fram till en redig person, han uppfattade att jag hänvisade till att masten inte var full för grannen 4 km bort och sa då resolut att ”Jamen då beställer jag till den adressen, så kan du använda routern vart du vill 20 hus bort”.

Bingo.

Jag blev informerad om att jag hade ångerrätt ifrån att jag löste ut paketet med routern, 14 dagar hade jag på mig från utlöst paket. Liten detalj i det hela. Men han, den enda klartänkta, upprepade detta två gånger. Från utlöst paket.

Jag hämtade ut paketet, tyckte det kändes lite litet jämfört med grannfruns, men kopplade in det, och insåg att signalstyrkan inte direkt … var på topp…

3 mbit kunde jag få det till, men jag sprang runt i hela huset, provade varje eluttag, eftersom den första människan på callcentret bestämt sagt att det var HEMLIGT vart masten befann sig (!!!) så jag skulle få lista ut det själv. (Ja man baxnar)

Men till slut fick jag lite mottagning, i vedbon 10-12 meter ifrån boningshuset fick jag hela 8 mbit! Jippi liksom, kanske dags att korka upp champagnen. Hur starkt var wifin inne i huset då? Förväntansfullt rusade jag in i huset då modemet stod lite farligt högt uppe på vedbons dörr riktat mot den osynliga hemliga masten. Jag hade vid det här laget fått ordentligt med motion eftersom jag hade provat alla eluttag ute med i alla riktningar och riktat modemhelvetet i alla riktningar samtidigt som jag full av iver gjorde Bredbandskoll för att mäta styrkan gång på gång. 1, 3, 2, 4, 1, 0, 2, 4, 1 , 2….

Någonstans med stor sorg uppenbarade sig den bistra sanningen för mig att Telia, mitt kära Felia och stöttepelare i livet, var som de alltid hade varit.

Jag pratade med grannfrun och hon berättade vad hon betalade och sin uppkoppling på iallafall 35.91 mbit en vacker dag.

Någonstans insåg jag att jag åter igen hade blivit lurad, för hennes utrustning med installerad antenn på taket, den var liksom inte lik min utrustning trots superavancerad installationsguide med qr-coden ifrån helvetet som startade abonnemanget.

Jag hade fått ett mobilt bredband. Efter … jag vet inte hur många timmars samtal med Felias kundtjänst)

Jag hittade nummer till FWAsupport, vilka sa – (INTE HELT OANAT!!!) att det var kapacitetsbrist på masten. Inte kunde jag få FWA inte, och dessutom – ångerrätten för abonnemanget fanns inte kvar.