Loading...
torpetVilda djur

Så värdefulla dagar på landet…

Jag trivs i Sjöstan. Finns inget annat område inom Stockholm som jag skulle kunna tänka mig att bo på. Nu i dagarna när en latinobar har öppnat bara några minuter hemifrån kommer jag nog trivas ännu mera. Jag älskar salsa och merengue! Sjöstan är som en stad i staden men en lugn oas. Dock är mitt hjärta på landet. Det finns inget som går upp mot att åka till torpet och parkera utanför huset. Bara vi kör in på den slingrande skogsstigen känner jag ett inre lugn.


Vi visste att det var fem grader kallare på landet än i stan, så att det var minus 2 inne i huset var inte alltför oväntat. Alla fönster hade stjärnor av frost. Djuren släpptes lösa och skuttade glatt över snön på gräsmattan medan vi sprang och satte på alla element och började att elda.Det är så härligt att få se djurens glädje när de kommer tillbaka till landet! De har ju 6000 m2 inhägnad tomt som de kan patrullera. Neo leker medan Doris vaktar.


Jag glömde jacka eller tröja till Dexter, men han var tålig och ute en hel del de här dagarna ändå. Dex börjar att bli besvärlig att resa med trots att han följde med oss så mycket under kattungetiden. Varje gång han ska in i transportburen kissar han ned mig eller om jag hinner få in honom där kissar han ned buren så man får byta dyna i buren innan man tar in honom på nytt. Det är inte så att han är rädd, han är förbannad för att åka transportbur. Chleo är ju hur enkel som helst att lasta in och sitter tyst under resan. Bengalkatter har så många åsikter. Och sedan kissar han på nytt när vi ska åka hem.. Kattkiss som doftar så gott om man får det på kläderna!


Vi hade planerat för de här dagarna på torpet och jag hade med mig min laptop för att kunna jobba om jag ville, men istället låg vi i soffan om kvällarna hela högen och såg på avsnitt efter avsnitt av en serie. Vi har sagt upp Telia bredband för det var bara strul med det hela tiden. Men det mobila bredbandet vi har ifrån Telenor överträffar alla förväntningar. Den routern ger 4 gånger så snabbt bredband som ADSL. Den levererar även nät till tomtens två webkameror.

Den här gången hade jag inte tid för att laga 12 stora fettkakor så jag hade en smart tanke om att komplettera med färsk talg och späck. Fåglar brukar ju älska det! Men det visade sig att de älskar mina fettkakor mera. De är ju gjorda på smör/ister/talg/kokosfett/jordnötssmör och skalade solroskärnor, hackade nötter, hampfrön och torkade mjökmaskar mm. Varje gång jag kikar på filmerna från kamerorna ser man hur fåglarna går direkt till fettkakorna och ignorerar talg och späck. Rätt intressant.

När vi kom ut var fettkakorna slut, vilket vi inte sett då webkameran hade strejkat den senaste tiden. Martin hällde på rådjurspellets i deras matare ifall de kommer förbi på tomten och sedan hällde vi ut överbliven hundmat med tanke på att räven skulle få sig en måltid. Dock har den inte varit synlig, utan en nötskrika har suttit och ätit hundmaten. 🙂

Det blev påfyllt med solrosfrön och 20 kg jordnötter förutom fettkakor och vi får se hur länge det räcker denna gång.


Hundarna var helt galna av glädje när vi kom till torpet och hängde med i alla sysslor på gårdsplan utan att vi fick tid över för några skogspromenader.


Det är en enorm frihet att ha tillgång till de här ytorna där de kan rasa av sig, Båda hundarna är ju 10 år gamla men väldigt pigga och vitala.


Visst fick vi det varmt! På den första natten när vi skulle sova hade vi dubbla element i sovrummet, men sedan blev det till och med för varmt i sovrummet så jag behövde stänga av och sänka värmen för att kunna sova.


Utan den här härliga bergslagskaminen hade det inte gått lika lätt att värma upp huset! Men vi har i stort sätt obegränsat med ved och det går att elda hela tiden för att få den där fantastiska värmen som sprider sig överallt.


Här i Bergslagen är det åtminstone snö och vinter! I Stockholm är det just nu bara regnigt och mörkt så det är ingen vidare julkänsla.


Det kändes uppgivet att lämna torpet för storstan. Då var huset varmt och ombonat och livet är så mycket enklare där än i stan.


Mitt ute i skogen, vårt paradis.


Här är utsikten ifrån mitt arbetsrum. Det är jul här, men ändå inte. Vi har pratat om att kanske inte vara hemma under julen. Man kan ju vara på Grantorp istället! Men vi har inte bestämt oss ännu.