Loading...
Vilda djur

Att bjuda räven på isglass …

Nu börjar snön lägga sig över torpet och varje dag kikar jag hur det ser ut på gården genom våra två webkameror. Det är så spännande att se vilka olika arter som besöker fågelborden och jag har länge väntat på att få se när de första rådjuren dyker upp. Igår kom räven och med sitt utomordentliga luktsinne krafsade han i snön precis där den utlagda hundmaten låg till honom. Sedan dess återkommer han några gånger per dag för att hitta hundmat. Snart är den nog slut.

Nedan är en film från ikväll med räven och rådjuren.

Jag funderade lite över hur jag skulle lägga ut mat till honom på enklaste sätt, rent egoistiskt eftersom jag tycker om att få följa vilda djur genom min webkamera. Jag vet att grannarna aldrig slänger mat utan lägger ut matrester i skogskanten och jag gjorde detsamma när vi i alla hast lämnade Grantorp i höstas när mamma låg på sjukhus. Då tömde jag allt jag hade i frys och kyl och lade intill huset, och den gången fick nog räven ett skrovmål på allt ifrån kött och korv till fiskpinnar. När vi kom tillbaka nästa gång var det inte ett spår kvar av all mat.

Det är ju svårt att hälla ut hundmat i snön eftersom nötskrikorna äter den med och jag satt och googlade efter en vettig lösning, när jag ramlade in på en sida på Svensk Jakt, ifrån Svenska jägarförbundets tidskrift. Det är inte det minsta motsägelsefullt att jag hittar den mest av min information av jägare eftersom de är otroligt hyggliga människor och gör så oerhört mycket för de vilda djuren.

Många inom djurskyddskretsar har inte så stor förståelse för jägare utan ser mest att de skjuter djur som något hemskt. De jägare jag känner åker ju ofta och letar efter trafikskadat vilt för att avsluta deras lidande i flera timmar i skog och mark, de gör vintervatten och stödmatar de vilda djuren, och de är mycket måna om djur och natur.

Sedan att de skjuter sin tilldelning på hösten, det har jag full förståelse för eftersom en okontrollerad älgstam skulle ställa till mycket olyckor så som vårt landskap ser ut med vägar kors och tvärs. När jag bodde på Grantorp fick jag färska älgben av jaktlaget som hundarna smaskade på och som jag använde vid blodspår.

Men inne på deras sida hittade jag ett mycket smart tips om att man kan bjuda räven på isglass. Det var bara att hälla vatten i en hink och i den strimla ned rått kött och annat man bjuder på och låta vattnet i hinken frysa till is. Då kommer räven alltid ha en stor isklump den kan slita loss köttstycken ifrån. Det tipset tog jag verkligen till mig. Med is och kött kan man då skapa ett isblock som kråkfåglarna inte rår på under dagen och som räven då kan få ha för sig själv på natten. Inget annat djur orkar föra bort isklumpen och en räv kan då ligga och arbeta med isklumpen en hel natt framför min webkamera. Den kommer att gräva och gnaga och få loss bitar då och då, och återvänder hela tiden till sin isglass eftersom den aldrig glömmer bort vart maten finns. Den kommer nog få en isglass bestående av både uppblött hundmat och rått kött.

Vi hällde ju bara en säck med rådjursfoder på prov i mataren, men nu när rådjuren har hittat matplatsen för i vinter blir det roligt att få fylla på den till dem. På Granngården kostar en säck med 20 kg morötter bara 75 kronor, och där finns även havrekross och viltfoder. Jag såg att det dessutom erbjöds fri frakt om jag köpte 4 påsar med rådjursmat och fri hemleverans om man handlade för över 1500 kronor. Det är ett mycket bra erbjudande eftersom det är svårt att hitta fri frakt på tunga säckar. Det går ju även att handla på nätet och sedan hämta ut gratis i butik, fast jag vet inte om vi kommer hinna hämta ut foder i någon butik. Jag ska fundera lite på hur det är enklast att göra. På rådjurens meny står havrekross, viltfoder, avrens, knäckebröd, morötter och äpplen. När jag bodde permanent på landet brukade jag ha kökskaminen igång på kvällarna för värmens skull och då bakade jag ju franska till dem när ugnen ändå var varm, men det är inte det bästa fodret. Dock så älskade de mitt bröd 😉


Gårdens webkameror tröstar mig lite när jag längtar till landet och är fast i Hammarby Sjöstad. Det är sådana kontraster! För några dagar sedan hörde jag fyrverkerier och tittade ut från terrassen och såg mer eller mindre nyårsraketer när någon firade på krogen Hemma hos Kaj. Det händer ju mycket mera här.

Men jag anpassar mig efter miljön där jag är. Imorgon ska jag till en ny salong och förlänga mina fransar och nästa vecka har jag bokat en frisörtid eftersom jag har blond utväxt i det kopparfärgade håret. Naglarna behöver nog också fyllas nästa vecka. Min PT på Sats Sjöstaden försvann plötsligt med ett sms att han hade slutat, så jag försöker leta rätt på en ny PT. Om jag bara kan boka pt-timmar tänkte jag börja med styrke och konditionsträningen två gånger i veckan. Jag har säkert 30 betalda PT-timmar kvar så det är bara att börja svettas. Både jag och maken har ett mål med välbefinnandet nu eftersom det blir ett nytt äventyr i februari.

Jag kan inte jobba så pass mycket som jag gör så mitt nyårslöfte får nog bli att jobba mindre och njuta mer!

2 comments
  1. Tony Danielsson

    Hej Christine, jag har medicinerats för Graves för 27 år sedan. Senaste två åren klåda varje natt. Kom faktiskt på själv att utesluta Levaxin = klådfri. Nu väntar jag på att komma upp mellan stolarna (läkemedelsverket sitter på ansökan och Apotekets licensavdelning kliar sig i huvudet) och jag har inte ätit något sköldkörtelhormon på 11 dagar. Senaste besked från Apotekets avd.chef var att nu är NDT restnoterad så det kan dröja innan jag får tag på tabletterna. Hur kan man göra, fick sån panik så jag försöker få kontakt med dig på detta vis…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.