Loading...
VardagslivVilda djur

Gnyende rävfamilj, odla klöver till rådjuren och 205 kg rådjursmat! Äntligen landet!

Äntligen kommer vi iväg till landet igen! V har en hel stor rävfamilj som väntar på oss. Det skär ju i mitt hjärta när jag ser att föräldrarna har tagit dit sina ungar som gnäller när de är på födosök, och att det inte finns något foder kvar till rävarna. Se filmen nedan och glöm inte ljudet, för det är så rart när rävungarna gnäller som små valpar. Skabbrävar är ju inte roligt att ha på tomten. Men rävarna på landet har aldrig gjort mina katter något. När jag haft frigående höns har jag dock aldrig lämnat dem ensamma på tomten utan jag har själv varit ute och hundarna har varit ute och vaktat.

Jag vet när jag bodde på landet permanent och jag hade både egna katter och fosterhemskatter, att jag plötsligt en tidig morgon efter toalettbesök kikade ut genom fönstret och såg hur en vacker räv satt lugnt och åt ur katternas matskål, jämte katterna. Den räven hade levt på Royal Canin outdoor och hade en så skimrande päls som gnistrade i morgonsolen. På den tiden hade katterna kattlucka och jag fyllde alltid på med torrfoder till dem så de hade även ute om jag var ute i skogen med hundarna och de kom hem hungriga.

Förra sommaren såg jag vår bengalkatt Dexter hur han satt längst ned vid tomtgränsen på vägen precis intill en rävfamilj som korsade vägen. Han tittade nyfiket men var inte rädd, och rävarna hade inget intresse för honom. Jag vet att de har större intresse för höns, och när jag har haft höns har de skällt på nätterna på tomten, besvikna över att hönsen är inlåsta under deras nattliga jakt på föda. Det har skapat en skarp reaktion hos hundarna som då stormat mot ytterdörren och jagat iväg rävarna under höga skall. Tur att vi har toleranta grannar!

Men nu i förra veckan hade jag sådan tur att en kvinna här i Sjöstaden lade ut en annons i vårt lokala forum att hon skänkte bort en stor påse med hundmat och en mindre då hon bytt till färskfoder till sin hund. Väldigt snabbt var jag framme och förklarade att det skulle bli rävmat. Mycket passande att det är juniorfoder med! Jag tror inte vi kan lägga ut maten medan vi själva är kvar på landet med tanke på våra hundar men de kommer få ett skrovmål när vi åkt därifrån. Jag kan lägga ut en mindre hög på vägen intill huset utanför vårt staket under tiden vi är kvar. Rävarna ska också få en present, och det är två hela osaltade julskinkor som jag köpte för en sagolik rea för 20 kr styck. Jag tänkte på rävarna direkt.

 

Jag har även köpt en groddbox hos Mecindo. Tidigare när jag bodde på Grantorp groddade jag ju till hönsen för att de skulle få i sig bra vitaminer, men jag fastnade själv för det med då det var gott att ha i sallader. Jag tänkte prova att grodda samt plantera lite perserklöver (doftlöver) till rådjuren. Det är ju lätt att odla klöver, skörda den och torka den och tillverka eget ensilage till rådjuren. Om jag hade en egen traktor och kunde få en plätt på tomten genomgången så det var möjligt att göra en viltäng till rådjuren skulle jag göra det. Men det är ofantligt mycket jobb.

Men hos Mecindo fick jag ett bra pris på groddlådan. Jag har ju sedan innan en massa växtbelysning till det.


Nu sedan många palettblad dog av en stor attack av ohyra av trips och spinn och mjöldagg har jag betydligt mindre krukväxter än tidigare. Jag hade köpt ett antal växtlampor på rea när Plantagen hade en utgående modell men nu sålde jag alla 7 som jag inte packat upp ännu, för det blev i ärlighetens namn för många palettblad att sköta till slut. När husvakten Camilla skötte dem blomstrade dem, men maken har inte samma gröna fingrar vilket jag insåg efter en tur till landet …


I mina palettbladsgrupper var folk helt galna efter de här växtlamporna då jag lade ut dem mycket billigt, men nu är de hämtade. Många bäckar små. Allt som jag säljer undan när jag städar och sorterar sätter jag in på ett särskilt semesterkonto. I början av februari ska jag försöka sälja undan en massa hundtillbehör som stoppar upp hela källaren. Funkar inte att ha 7 flyttkartonger med hundtillbehör.


Jag har ju kommit igång väldigt bra på gymmet, och det är med sorg som jag missar tisdagens Love2Dancepass, men det får bli så. Jag behöver åka till landet för min egen sinnesstämning skull. Det är häftigt att göra av med 800 kalorier på en timme på gymmet, och jag är grym! I fredags körde jag ju först Zumba i 60 minuter och sedan direkt på ett pass med Personlig tränare. Och därpå en kycklingsallad.


Jag har inga överdrivna krav på målet med träningen annat än att jag tycker att det är viktigt att vara sund och frisk!


Foderboden var lite sena att leverera, höll inte riktigt utlovad leveranstid, men enligt DHL är nu 205 kg rådjurspellets i Örebro nu så det är snart på landet. Muskler som den äkta mannen, det har jag inga förväntningar på. Det räcker med en strongman i familjen! 😉


Min make är sitt bästa jag när han är hantverkare och bygger och står i, så förhoppningsvis orkar han snickra ihop ännu en matstation för rådjuren under de fyra dagar vi är på Grantorp.


Men innan vi lämnar Stockholm blir det ett sedvanligt besök på Bauhaus efter 100 kg solrosfrön. I packningen har jag jordnötssmör, ister, talg, smör och kokosfett och jag får göra energikakorna till fåglarna på landet eftersom jag inte hann ikväll i Sjöstan.


Ikväll har vi städat och soffdynorna är nytvättade eftersom vi har husvakt under dagarna på landet när Camilla passar katterna.


Hundarna kommer bli superglada över att vi är på landet i några nätter. Det är inte så farligt kallt där. Vintern kom ju aldrig, och det är jätteskönt.


Nu byter vi Sjöstan mot Grantorp.

Jag har haft intensiva dagar med många telefonsamtal, mail, sms, gud vet vad ang akuta hundärenden där hundarna behöver omplaceras. Jag trodde att jag hade avrundat mitt engagemang för hundar som behövde omplaceras, men efter den här helgen känner jag bestämt i hela kroppen att tiden är förbi med ideellt engagemang 24/7 för andras hundar. Jag har ju redan gjort mina 17 år inom föreningen. Skönt att verkligen känna att det inte är ett krav.

Jag behöver få komma ut till min lilla bubbla på landet. Det är där jag hör hemma egentligen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.