Loading...

Uthyres 2018

Torpet Grantorp

Vi hyr ut vårt smultronställe veckovis under sommaren 2018. Är din dröm att få ynnesten att bo mitt ute i naturen, och bo i ett nyrenoverat torp i två våningar med stora terrasser mitt i skogen, med en inhägnad gård som är 6000m2?
Vi är själva hund och kattägare och om man har djur ser vi inte det som en nackdel, tvärtom så är det nog hundägare som skulle uppskatta boendet mest, utifrån att det är sista huset på en grusad skogsväg rakt in i skogen, med grannar åt bara ett håll, med ytterst lite biltrafik. Det finns vidsträckta vandringsleder här och du möter sällan någon i skogen, all natur med tjärnar, sjöar, kalhyggen och myr känns som om den bara tillhör dig, då det bara finns 5 andra hundar utmed den här vägen och ingen av dem tar långpromenader i skogen. Vi har våra hundar lösa här i skog och mark utan hundmöten, vilket verkligen är avkoppling! Det går inte heller fotgängare utanför tomten, men det kan komma en cyklist någon gång i månaden. Det finns många vandringsleder med eldplatser och vindskydd och vintertid även skoterleder precis i närheten.

Torpet är vinterbonat och det finns element i alla rum utom i vardagsrummet, där finns det en stor bergslagskamin som är vedeldad och bara den klarar en stor del av uppvärmningen av huset, även om det är skönt att ha elementen om vintern då det ibland kan bli mycket kyligt ute. Köket är nyrenoverat och det är nya golv lagda på hela nedre botten med samt nytapetserat. Köket har en ny hällspis med ugn, och det finns mycket köksutrustning såsom brödrost, micro, våffeljärn, toastmaskin, smoothiemaskin, vattenkokare och vanliga husgeråd. Det står en lång kombinerad kyl och frys som vi kommer att byta ut till en ny.
Det är inte kommunalt vatten draget här utan det finns en grävd brunn, och vattnet kommer in i kök med enskilt avlopp genom en pump som drar upp det ifrån brunnen. Nära finns det även en källa i skogen vid vägkanten där vi hämtar iskallt källvatten i dunk, mycket godare än brunnsvattnet! Det är en ekotoalett med separator i badrummet.

På nedervåningen är vardagsrummet med två fönster och kök med två fönster och ifrån köket är det en dörr ut till en stor nybyggd träterrass där vi har en stor modern gasolgrill med en kokplatta och lite utemöbler. I hallen ligger badrummet och ett mindre förvaringsutrymme innan trappan upp till övervåningen. Där ligger tre rum i fil varav det vi använder som sovrum ligger längst in med en dörr som går att stänga. Det första rummet används som arbetsrum och där finns det en skrivbord med bekväm stol, perfekt för den som arbetar hemifrån. Mellanrummet har två 90sängar och sovrummet har en 180 cm dubbelsäng. Man har frihet att göra om hur det passar en själv. I sovrummet går spismuren upp ifrån kaminen.

Vardagsrummet har en stor 55tums platta med moderna appar som Netflix, Viaplay etc som går på wifi. Finns även ett Playstation 3. Det finns även möjlighet att ha kabeltv här genom parabol med Viasat. Här står även en stor hörnsoffa av modell Ektorp.
Det är lite dålig mobiltäckning inne i huset, med Telenor eller Telia kan man få 2-3 staplar. Men vi har just nu fast telefoni och bredband upp till 10 mbit med Telia och det fungerar bra. Det är utebelysning kring byggnaderna som lyser upp rätt bra. Närmsta grannarna är trevliga och hjälpsamma och ca 100 meter bort utan insyn. Vår tomt är totalt på 2 hektar mark men vi har inhägnat gräsytorna, och det är även en del skogstomt inhägnad med blåbärsris. Det växer även gula kantareller på tomten ca 4 kg och i skogen finns det ännu mer!

På gården finns även en isolerad gäststuga om 6m2 med ett relaxrum och en elbastu. I relaxrummet ryms även en säng för ev gäster som vill bo avskilt. Till huset hör en stor lada där ett stort rum är inrett som gym med diverse träningsredskap. Där finns även en egen avdelning med ett stort hönshus med tillhörande ca 45m2 stor inhägnad. Det finns möjlighet att ha värmelampor i taket till ev höns då det är el dragen med en förlängningssladd. Sommaren 2017 lånade jag 4 sommarhöns som var i hönsgården när jag inte hade uppsyn över dem, men som annars var frigående över gården.

Vår inhägnade mark har även en grind ut mot skogen till och 50 meter ifrån grinden har vi en mindre bäck som man hör porla om vattnet står högt på våren. Det är även ypperlig mark där för att lägga spår till hund om man är road av det. Vi har en stor vedbod med och har köpt ett enormt lager kapad ved i kubik som tippades på tomten eller ibland fäller vi själv av vår skog.

Det finns få harar i området, men kan finnas både rådjur och älg, dessa är dock skygga och inte vana vid människor. På vintern när jag har bott här permanent har jag matat rådjuren vid tomtgränsen med morötter, bröd äpplen och viltfoder, vilket är mycket uppskattat. Men om de inte matas ser man dem inte lika mycket, och om sommaren knappt alls. Likväl om man går ut i skogen så är de vilda djuren vilda och det gör att de hör en människa långt i förväg, så om man inte har fullkomliga jaktidioter till hundar som driver i timtal tycker jag att man kan ha sin hund lös året om. Djupt in i skogen går det även säkert varg, men under de 12 år vi har haft huset har jag inte haft någon större oro för hundarna. Jag brukar mata viltfåglar och ekorrar här året om, och just nu har jag 4 ekorrar som hämtar nötter och solrosfrön varje dag på matarna som man ser ifrån köket.

Närmsta sjön ligger ca 2 km bilvägen .Det är en liten sandstrand där och en större sjö att ro ut i.

Vad vi söker för sommargäster:

Jag ser framför mig en rökfri person eller ett par där iallafall en person är lite händig och inte står handfallen om det uppstår problem som det ofta kan göra i hus på landet. Vi bor permanent i Stockholm och man behöver vara lite självgående och ha bil, då närmaste busshållplats är vid landsvägen 4 km bort.
När jag har bott här på egen hand har jag stött på alla möjliga bekymmer som proppar som går, att jag överbelastat elen, att ytterdörren inte går att öppna för att trallen utanför svällt, att isen på terrassen gör att något kärvar, att vattnet fryst totalt på en kall vinterdag så jag fått värma vatten på ugnen för att tvätta mig….att rören gått sönder ifrån pumpen.  men man kan inte vara hispig utan det kan ju vara bra om man är bra vän med någon handyman om man inte är praktiskt lagd själv. Det är livet på landet!

Det är ca 2 mil till närmsta större stad, Kopparberg, 5 mil till Ludvika som har större utbud av affärer eller 8 mil till Örebro. Det är 22 mil till Stockholm. I Kopparberg finns det en stor ICA, Tandläkare, Vårdcentral, Skola, Systembolag, en till livsmedelsbutik, presentbutiker och  handelsträdgård och så finns det 4 restauranger varav en pizzeria. Ludvika har större utbud av butiker med ett stort köpcentrum och Lidl, Willys, Hemköp, ICA, Dollarstore och en mängd olika restauranger.

Vi är väldigt rädda om vårt hus och söker efter skötsamma ordentliga människor. Utomhus däremot är gräsmattan vana vid våra hundar varav den ena springer volter i trädgården och drar olika stockar över gräsmattan, gräver gropar och verkligen lever ett hundliv. Vi har en bra gräsklippare och det är ju lite ytor att klippa om somrarna, samt även att knipsa av slyskott av björk, rönn och andra träd som gärna vill växa upp i trädgården. Fönstren behöver egentligen målas om, alla byggnader kan målas om, så om man ser det som avkoppling att ha något för händerna finns det saker att göra.

Huset och omgivningen är ett lugnt och fridfullt paradis för den som tycker om naturen och att få koppla av på en ostörd plats.

Kontakta mig per mail Christine (at) gmail.com!