Det finns inget trevligare än att ge sig ut i naturen och hundvännen bär sin del av packningen! Jag har ett märke som jag föredrar framför alla andra och det är Ruffwears produkter!
Jag tror att de är billigast att köpa på Vetzoo som även har snabb leverans.
Båda mina hundar har dessa klövjeväskor och jag tycker att passformen är perfekt eftersom alla remmar är justerbara. Det är inte alla som är vana vid att låta hunden bära så jag ska här berätta lite om mina egna tankar kring det hela.
Din hund.
Att bära en klövjeväska belastar naturligtvis din hunds leder, senor och muskler och det är viktigt att din hund är i rätt kondition för att klara av detta utan att bli skadad. Att bära kan även bygga upp muskelaturen på en hund, men då får du börja gradvis att öka vikten. Det kommer vara en ovan belastning ifrån början, även om din hund är van vid att vara aktiv på andra sätt. Du kommer behöva träna detta regelbundet innan du går ut på din första längre tur.
Ålder.
Det är viktigt att du väntar tills din hund är mer eller mindre vuxen. Runt 1,5 år kan jag tycka är en lämplig tid att börja, men större hanar av raser som utvecklas sent kan du vänta ännu längre med innan du låter dem bära tungt. Att börja vänja hunden vid att ha klövjeväskorna på kan du däremot börja med tidigare vilket kommer underlätta för dig längre fram.
Invänjning.
När du börjar att träna inför klövjeturen sätter du på din hund väskan väldigt lugnt och du kan gärna belöna med gott godis samtidigt så att det blir en positiv upplevelse. Det bästa är att vara fullkomligt obesvärad och koppla hunden så börjar den snart tänka på något annat. Om din hund är fullvuxen kan du redan vid den andra promenaden börja att fylla väskan med vikt. Du kan ta tex pet-flaskor med vatten. Det viktigaste är att du fördelar vikten lika på båda sidorna och att väskan inte ligger snett på hunden för att en av väskorna väger mer än den andra. För att fylla ut väskan mera kan du ta tidningspapper och plastpåsar så märker hunden fort att väskan gör att den måste bli mer graciös i terrängen.
Öka på vikten i lugn takt, börja med 1 eller 1/2 liter i varje sidoväska. Hur mycket och hur snabbt du kan öka vikten beror lite på din hunds storlek och allmänkondition. Belasta inte för tungt, det är ju meningen att hunden ska ha utbyte av detta med och inte känna sig rörelsehindrad. Mina hundar brukar alltid få bära sina egna grejer, så såsom vatten, picknickmat, kanske något grisöra och hundbajspåsar om vi bara går på en dagstur. Vikten brukar ligga mellan 5-7 kilo på handhunden som väger 20 kg och upp till 15 kg på tiken som väger 45 kg.
Tassar.
Utöver belastningen på muskler och leder finns det även en risk att din hunds tassar kan ta skada. Det är viktigt att du synar tassarna och även ser till att småstenar inte fastnar mellan trampdynorna. Speciellt om man vandrar i fjäll kan slitaget öka då underlaget ofta består av sten och grus och torkad mossa och ljung. Se till att du smörjer in trampdynorna regelbundet. På vintern kan du även klippa ned håret mellan trampdynorna på vintern så slipper hunden ha is och snö som fastnar där i onödan.
På promenaden. Låt inte hunden springa vilt med klövjeväskan. Den kan ju fastna och skada sig om den tex rymmer efter vilt. Dock brukar väskor med bra passform ha en bra förmåga att sitta på även om hunden lägger sig och rullar sig i terrängen. Packa väskan väl! Jag föredrar att hunden går framför mig. Inte vid sidan för då trycker väskan mot mina ben och blir obekvämt.
Låt aldrig hunden springa lös med klövjeväskan. Smiter den kan den fastna och skada sig, dessutom kan den förstöra eller tappa den dyrbara väskan med sitt oumbärliga innehåll. Jag tycker bäst om att hunden går framför mig, inte vid sidan om mig för då trycker väskan mot mina ben. När jag tex går efter stigar, över spångar och broar tycker jag att det är enklare om hunden går bakom. Då blir det lättare att hålla balansen och det är jag bestämmer takten istället för att halka efter en ivrig hund. I branta backar får hunden gå före och dra. Kopplet fäster jag i ett midjebälte så att jag har händerna fria.
Klövjeväskan.
Det finns en uppsjö av olika modeller på marknaden varav många är av bra kvalitet.
För att välja rätt väska för din hund är det viktigt att tänka på hur hunden ska bära dem. Klövjeväskan består av två lika stora väskor som är förenade med varandra med ett tygstycke som går över hundens rygg. Nylon eller cordura är de bästa materialen eftersom det är bra om väskan är vattentät. Det mest praktiska är om varje väska är försedd med blixtlås, och även ha flera fack så du kan hålla rätt på innehållet.
Din hund ska bära med frambenen och manken och inte med ryggen, så det är bra om väskan inte går långt ut på ryggen och att den är djupare i framkanten. För att avgöra vilken storlek din hund ska ha mäter du med ett måttband från armbågen över skuldran till andra armbågen. Väskan ska inte ligga nära frambenen på vovven, en för stor väska gör att vikten kommer fel och blir obehaglig för hunden.
Hur du packar.
När du packar är det bra om vikten kommer både längst fram och långt ned i väskan. Var försiktig med hårda föremål så att hunden inte får obehag av vassa kanter eller tex bestick. Du kan ställa foten på en stubbe och lägga väskan över låret för att få en uppfattning om hur väskan känns på hunden. Det kan vara bra att fylla ut hela väskan med tex tidningspapper eller plastpåsar för att inte innehållet ska studsa för varje steg hunden tar. Ifall du inte kan få jämnvikt kan du justera med småstenar när väskan ligger över hundens rygg. Vissa väskor har fack uppe på ryggen men jag brukar inte nyttja dem eftersom hunden får sämre balans med hög tyngdpunkt. Det du packar med ska vara vattentätt och inte kunna gå sönder. Väskan kan stöta i stenar och träd när ni är ute och vandrar.
Packa rätt!
Det är viktigt att vikten kommer långt ner och längst fram i väskan. Den får inte förekomma några vassa kanter in mot hunden. Jag brukar ställa mig med foten på en stol/sten och lägga väskan över låret när jag packar. Då känner jag att jag får jämvikt och ingen kant ligger mot insidan av väskan. För att fylla ut väskan så den håller formen och inte blir sladdrig lägger jag regnställ eller något annat mjukt överst i väskorna. Om det är svårt att få till jämvikt brukar jag justera med några småstenar när hunden har fått på sig väskan. Kom ihåg att även dessa ska lägst fram och nederst i väskan. Jag packar aldrig något uppe på väskan, även om vissa väskor har fack uppe på ryggen, hunden får sämre balans med högre tyngdpunkt och risken för skav ökar direkt.
En sak till: det du packar i väskan ska vara okrossbart och vattentät.Under vandringen stöter väskan till i träd och stenar och innehållet kan även bli fuktigt. Det kan vara bra att packa i plastpåsar och gärna med en extra utanpå.
Passform.
Det är skönt för hunden om det finns plast för 2-3 fingrar mellan bukgjorden och bröstkorgen ifall den inte är elastisk. Avståndet mellan den främre bukgjorden och hundens armhåla ska vara fyra fingrar brett. Om den ligger för nära riskerar du att den skaver.
Ha underbara vandringar med din fyrbenta vän och hoppas att de här tipsen har kunnat ge dig lite hjälp på vägen!