Varför ska vi mata våra vildfåglar?
Småfåglar får enklare att leva och förgylla våra liv med deras närvaro om vi stödutfodrar dem med fågelfrö, energikakor, fett och insekter. När vi hjälper våra vinterfåglar bevaras olika fågelstammar och vi behåller den naturens balans som fåglarna bidrar till genom att hålla efter skadeinsekter i skogen och i trädgården. Våra svenska fåglar ger oss också mycket livskvalitet och mindfulness – tänk om vi inte hörde fåglarna kvittra ifrån träden, hur öde och steril skulle inte vår planet kännas då?
Ju mer man matar desto fler arter ser man på sitt fågelbord. Locka fåglarna till dig genom att starta tidigt med att mata dem; då lär sig fåglarna att det finns mat i din trädgård. Vildfåglarna behöver varje dag få i sig upp till 4-5 gånger sin egen vikt i föda. På vintern när dagarna är så korta är det viktigt för dem att få i sig tillräckligt med mat. Det är kallt på natten och för att stå emot kylan krävs det energi.
Mata sommartid eller bara på vintern?
Många hävdar att man inte behöver mata fåglarna på sommaren. Jag tycker tvärtom. Jag matar fåglarna året om då det finns små fågelungar i holkarna. Både föräldrarna har då en viktig uppgift, och det är att flyga fram och tillbaka mellan insekter och sina fågelungar i holken. Det är därför viktigt att födan finns lättillgänglig så att det riskfyllda uppdraget att förse ungarna med mat inte slutar i bråd död, och ungar som då svälter ihjäl holken. Jag har hittat döda förtorkade ungar i en holk, och det är så sorgligt. Naturen är grym, och jag ser det som min plikt att hjälpa fåglarna så mycket det går för att bevara starka stammar av våra småfåglar.
Vilken mat föredrar fåglarna?
För att alla fåglar i din trädgård ska ha chans att äta är det bra att ha flera ställen på tomten dit du enkelt kan fylla på så ofta som det behövs. Det gör även att även de fåglar som behöver stöd allra mest även får ta del av maten. Det finns en uppsjö av olika fågelmatare på marknaden och det är också roligt att se vilka fåglar som äter vad. Det är mycket lärorikt även om man blir galen på vissa fåglar som fräckt sprätter ut de fröer som de inte vill ha, och kan tömma en fröbehållare på egen hand, och låta resten av fröerna landa på marken nedanför. I min trädgård brukar jag alltid ha strimmiga och svarta solrosfrön, nötter, hampfrö, energikakor, torkade mjölmaskar, brukar med smaksatt jordnötssmör för fåglar, och efter säsong även talg, tillsammans med mina jättepopulära fettbollar efter eget recept. Jag köper sällan talgbollar sedan jag upptäckte hur mycket mer fåglarna föredrog de jag blandade själv.
Fåglar har verkligen olika favoriträtter och det är roligt att se hur de väljer länge och väl innan de förtjust väljer sin sort. Näbben är ett sätt att komma på vilken sorts mat som föredras av varje fågel. Smala näbbar är anpassade efter att pilla fram insekter i träd, de tjocka och kraftigare använder sin näbb till att knäcka fröskalen som kan vara hårda. Många fåglar är dock inte alltför kräsna utan de äter nästan allt som bjuds. föredrar också många fröätande fåglar väljer riktigt feta frön som hemför och solrosfrön. Satsar man på ekologiska frön är man en miljövän.
Tänk på vart du placerar maten och på hygienen
Många av de billigaste fröblandningarna du kan köpa i storpack på något byggvaruhus innehåller väldigt mycket havre, och då blir det inte så billigt i längden då det nästan bara är gulsparven och nötskrikorna som äter det. Det kan ofta bli mer ekonomiskt att köpa storpack av de frön som du vet att dina fåglar äter och blanda din egen mix. Eller ha olika fågelmatare som innehåller bara en sort åt gången. Då får du även en visuell bild av vad dina fåglar föredrar. När man väljer en plats för sina fågelmatare är det betydelsefullt att planera utifrån hur din trädgård ser ut. Om du placerar dina fågelmatare i närheten av buskar och träd med många grenar kan de snabbt flyga iväg om fara hotar. Det ger dem även en möjlighet att vänta på sin tur i lugn och ro. Tänk på att att marken bör vara fri så fåglarna har uppsikt. Annars får du ofta snabbt din egen eller någon grannes katt som gömmer sig där i väntan på rätt tillfälle. Och du vill inte att småfåglarna ska falla offer för katter eller andra djur, när de sökt sig till dig för mat. När du ska välja en fågelmatare eller konstruera en själv är det viktigt att du tänker till innan.
När många fåglar besöker ditt fågelbord är det viktigt att fåglarna inte får tillfälle att bajsa och förorena maten. Det är lätt hänt att en enda sjuk fågel kan smitta en annan med parasiter eller andra sjukdomar. Så fågelmatare som fågeln flyger till för att hämta frön är bättre ur smittskyddspunkt. Om du ändå föredrar ett fågelbord där fåglarna kan flyga in under tak finns det några enkla knep du kan använda dig av för att kunna städa å ett bra sätt. Alla ytor kan du enkelt klä med dekorplast som är enklare att rengöra än trä eller andra material. Du har då möjlighet att byta plasten regelbundet. En rulle dekorplast kostar inte mycket, och du kan även använda det för att piffa upp gamla fågelmatare eller att använda för att klä in en lite tråkigare fågelmatare i trä. Ha gärna dina matstationer utplacerade så du ser dem ifrån fönstren men en bit bort och städa marken under för att inte föda möss istället. Vintertid kan du med fördel lägga ut grankvastar under fågelmatarna som du kan ta bort och på så vis städa på ett naturligt sätt. Sommartid kan du lägga ut ett kompostgaller inklätt i plast under fågelmatarna som kan fånga upp tomma skal. Använd din fantasi!
Större fåglar som skator/nötskrikor/kråkor skrämmer och frossar i all mat för småfåglarna – vad kan jag göra?
Självklart kommer ditt fågelbord snart uppmärksammas av de större fåglarna med. Själv så har jag en stor flock med skräniga nötskrikor som äter kopiösa mängder. De tycks inte ha någon urskiljning alls utan landar som fåglarna ur en Hitchkockfilm och tar snabbt det största de hittar som de seglar iväg med. De är fina att se ifrån fönstret men ack så skygga när jag är i trädgården. Av en ren tillfällighet hittade jag en lösning på problemet; när min man byggde en stor rådjursmatare som vi fyllde med krossad havre för att vänja rådjuren vid den redan på hösten, då flyttade hem kolonin med nötskrikor dit och åt och åt. Sedan om det var bra för deras hälsa vet jag dock inte när de fick en så ensidig kost. Det finns rätt många olika fågelmatare där tillverkarna har tagit hänsyn till att skydda småfåglar i stor utsträckning. Den lilla mataren är gömd inuti en gallerbur som de större fåglarna inte kan ta sig igenom. Om man är lite påhittig kan man själv tillverka liknande konstruktioner.
Att sätta ihop två gallerkorgar ifrån en garderob kan ge samma skydd men är i så gott som gratis. Andra tillverkar en billig hög bur av kompostgaller och ger fåglarna en fristad inuti. Då är det bra om man hänger fågelmatare i taket och kanske använder grangrenar eller annat material ifrån naturen som tak och regnskydd, ovanpå plast. Man kan ta en svart sopsäck om man inte har tillgång till tex en presenning och vips så får fåglarna ett tillfälle att äta även i ösregn. Andra material som man kan använda är olika former av grovkornigt nät på en ram av tex trästolpar. Men de större fåglarna kommer inte till din trädgård för att jävlas, utan de kommer av hunger de med. Så fundera ut vad du kan ge dem att äta och ordna en mer avskild plats för dem där du frestar med vad de tycks uppskatta. Mina nötskrikor älskar ris, även om det inte är så energirikt. Brödkanter kan de även vara som tokiga i, även om bröd inte är så bra ur näringssynpunkt för fåglar. Att äta det då och då när du har rester hemma dör de dock inte av. Något annat som blir billigt att utfodra med till dem kan vara havregryn insmorda i rapsolja.
Ska man ge fåglarna vatten och hur löser man det vintertid i så fall?
Många med mig upplever att de matstationer där det även finns vatten tilldrar sig fler fåglar. De behöver både rengöra fjädrarna och komma åt att dricka. Särskilt en varm sommardag i juli när vattnet i bäcken på min tomt har sinat så märker jag hur de letar efter annat lättillgängligt vatten att dricka. Dock får man byta vattenskålen och rengöra den mer frekvent då det tenderar att hamna spillning där. På vintern är det många som inte ger vatten då det så snabbt fryser till is. Man kan ibland hålla vattnet isfritt något längre om man använder knepet att lägga ett runt föremål i vattenskålen. Man bör absolut inte hälla olja i vattnet för att hålla isen borta. Det kan förstöra fjädrarna om de får olja i den vintertid och då kan fåglarna riskera att frysa ihjäl istället. Det enklaste sättet anser jag är att använda en doppvärmare till akvarium i en förlängningssladd för utomhusbruk direkt ifrån huset eller närmaste uttaget där du har el. Det förbrukar inte många watt. I många lantbruksbutiker hittar du också eluppvärmda vattenskålar avsedda för höns eller hundar i hundgårdar om du kan placera på ett fiffigt ställe under tak så vattnet inte blir översnöat.