Vi matar vildfåglar, ekorrar och rådjur i stor skala. Här kommer en presentation av våra egensnickrade utfodringsbord för djuren!
FODERSTATIONEN
Den här foderstationen blev verkligen riktigt bra! Varje behållare rymmer 20 kg solrosfrö och på sidorna finns plats att hänga fetter. Det är vindskyddad och regnskyddat så gott det går och fåglarna har inflygningspinnar som de kan landa på.
Runt omkring hela foderstationen finns det små trappsteg för korrarna och de har även en trappa på var sida som de lätt kan klättra uppför!
FETTKAKOR I RAM 1 m² x 2
Fettkakorna kom jag på designen till hösten 2019 eftersom vi inte var på landet och behövde en lösning för fettkakor som räckte en längre tid. Lösningen var att fästa en ram av trä runt två kompostgaller och laga egna fettkakor av smör, ister, talg, kokosfett och jordnötssmör tillsammans med skalade fröer och nötter.
Vi köpte 4 kompostgaller i ett paket så det räckte till två hela kompostgaller fulla med fettkakor som var 6 cm tjocka.
De blev snabbt omåttligt populära både bland olika mesar, hackspettar och gråspett och en mängd med nötskrikor.
Kompostgallren håller fettkakorna på plats och fåglarna sitter även på gallret när de ivrigt äter. Det här är nog något man borde ta patent på!
FRÖLADAN
Jag ville ha ett så stort fågelbord som möjligt. Tomtens matare attraherade så mycket fåglar att jag behövde fylla på flera gånger om dagen på fyra ställen. Min man var inte sen att tillmötesgå mina önskemål.
Fröladan är 1 meter lång och 1 meter bred och ca 65 hög. Inuti finns det uppdelat med fyra fack, vilket möjliggör att servera flera olika fröer samtidigt. Jag brukar ha hampfrö, solrosfrön och nötter som rinner ut på sidorna. Det är en kant runt om och med vaxduk under går det lätt att hålla rent regelbundet. Om man bara har i solrosfrön får jag här plats med 80 kg solrosfrön.
Vi målade den med rödfärg och satte på tak som ekorrarna får fästa på. På kanterna brukar jag även fylla på med ekollon, mjölmaskar eller annat lite extra gott foder. Här är det fullt liv och det går åt väldigt stora mängder foder, så trots att den rymmer mycket behöver den ändå ofta fyllas på.
FETTHUSET
Som komplement till foderladan ville jag ha en fetthus där jag kunde hänga egentillverkade talgbollar och fettkakor samt det jag köper i handeln. Jag älskar en webbutik som jag tyvärr inte samarbetar med kring annonslänkar men som jag gärna vill framhålla här pga deras sortiment. Vivara. De har energirika kakor med olika innehåll som är jättepopulära bland fåglarna. När min man byggde ”Fetthuset” till mig hade jag gett honom en liten bild på en ungefärlig modell men han byggde sin vana trogen en överdimensionerad modell istället.
Fetthuset är 1 meter i längd och det är dubbla rader krokar under tak vilket gör att man kan ha dubbla rader med olika produkter som fåglarna kan njuta av under en längre tid. Både talgoxar och nötskrikor är väldigt förtjusta i alla fettbomber som finns i fetthuset och det är ett härligt komplement till mina andra fågelmatare. Jag vet att det inte finns något liknande att köpa i handeln, annat än denna prototyp. Vi åkte till ett byggvaruhus och köpte en stolpe att fästa det på med. Höjden är fullt tillräcklig för att våra katter inte ska kunna ta sig upp och fåglarna kan vara trygga när de äter.
EKORRMATAREN
Det är många som tycker att ekorrarna stjäl fågelmat. Här på Grantorp tycker vi tvärtom och bygger ekorrmatare enkom för dem! Min egen design med en ingång som bara ekorrarna ska förstå.
EKORREMATARE LITEN
Två sittpallar och en mängd med nötter när ekorrarna lyfter på luckan.
PARISERHJULET (KÖPT)
Pariserhjulet köpte jag på nätet som lekplats till vildfåglarna. Ekorrarna hittade direkt till det och jag insåg att köpta produkter inte alltid är de allra mest genomtänkta. Kopparna som sitter på ett hjul hade plasthakar som förankrade dem i hjulet. Ekorrarna har vassa tänder. Resten kan man räkna ut själv! 🙂 Första veckan började jag att byta ut plasten till ståltråd istället, något tillverkaren borde ha gjort ifrån början. Det är väldigt roligt att sätta upp ett pariserhjul i trädgården. Jag har köpt det här. När en talgoxe eller annan fågel landar på en kopp snurrar de ned eller upp när nästa fågel anländer och sätter sig på sin kopp, precis som på ett traditionellt pariserhjul på ett tivoli. Småfåglarna ser ut att tycka att det här är jätteroligt och det är ett skådespel i trädgården bara att betrakta dem. Nackdelen är att kopparna rymmer så pass lite att man i en vanlig villaträdgård skulle behöva fylla på hjulet flera gånger per dag. På Grantorp där det är så många som kommer för att äta fyller vi på det lilla hjulet åtskilliga gånger per dag. Man ser att fåglarna föredrar att flyga till hjulet jämfört med andra matare och de verkar uppskatta pariserhjulet. Det hade varit väldigt enkelt att tillverka ett eget och det finns instruktioner på hur man gör det på Youtube. Om jag skulle be min man att tillverka ett eget hade jag gjort kopparna betydligt större och även utvecklat ett system för att enkelt kunna rengöra dem för en bättre hygien.
Jag har filmat vårt pariserhjul flera gånger men hittade en film på nätet som illustrerade det bättre.
RÅDJURSMATAREN
Naturligtvis behövde även rådjuren ett eget foderbord, lite större än det lilla bord jag haft till dem tidigare år. Under hösten 2018 byggde min man detta helt på fri hand!
Det blev mycket snabbt populärt bland rådjuren som kommer och äter flera gånger om dagen!