Många funderar vad de kan göra med övergivna fågelungar eller skadade fåglar de hittar i naturen. Det vanligaste är att man hittar en värnlös liten fågelunge som ser ut att vara övergiven. De flesta är inte det men föräldrarna kommer inte komma fram så länge du är i närheten. Fågelföräldrarna är ofta i närheten redo att ta hand om och mata sin unge.
Om barnen kommer med en liten fågelunge i händerna som de har hittat, be dem på en gång att berätta vart de hittade ungen och sätt sedan ut den där så snart som möjligt. Det gör inget att fågelungen ”luktar människa”. Föräldrarna tar hand om den ändå. Dock bör man inte klappa fågelungar eftersom fettet på din hud förstör fågeldunets vattenavisande egenskaper. Fåglar kan också ha parasiter som kvalster och loppor så du bör tvätta händerna efter att ha rört en vild fågel.
Om du är säker på att fågelungen är övergiven kan du enligt svensk lag inte behålla djuret hemma mer än max 48 timmar. Den som har ett vilt djur i fångenskap utan tillstånd kan till och med bli dömd för brott gentemot jaktlagen. Det har ingen betydelse om ungen är föräldralös och inte kan klara sig själv.
Den du bör kontakta är polisen eller ännu hellre viltrehabiliterare om du är säker att ungen verkligen är övergiven – ta inte hand om fågelungen själv.
Om du hittar en skadad fågel går det bra att kontakta Länsstyrelsen eller Polisen som kan ge dig kontaktuppgifter till din närmsta viltrehabiliterare.
Ifall fågeln du hittar är allvarligt skadad eller sjuk får du enligt paragraf 40 b i jaktförordningen av djurskyddsskäl avliva ett vilt djur. De ska inte behöva lida. Kontakta alltid en viltrehabiliterare som kan ge dig kunniga råd kring vad du ska göra.
De främsta organisationerna du kan kontakta för rådgivning är Katastrofhjälp för fåglar och vilt eller Fågelcentralen.
På KFVs webplats hittar du din närmaste kontaktperson. Du finner dem även på min hemsida här. KVF Riks är ett riksförbund som består av ett 40-tal lokalföreningar och rehabiliterare spridda över hela landet.
Fågelcentralen är en förening som finns i Västra Götaland på Norra Hisingen mellan Kungälv och Göteborg. Besöksadress: Fågelcentralen Tullare Hög 50 442 90 Kungälv.
Man kan inte bara komma dit med en skadad fågel utan behöver kontakta dem först. Detta för att de behöver ge besked om de har plats. Om du har hittat en sjuk eller skadad fågel i Västra Götaland, ring Fågelcentralen på telefonnummer: 0733-10 57 73. Många åker dit ifrån andra län med.
De har ingen möjlighet att åka ut till platsen där du har hittat en skadad fågel. Svenska Djurambulansen på journummer: 0771-999 112 kan i mån av tid hämta en upphittad skadad fågel för vidare transport till Fågelcentralen då de transporterar sjuka och skadade djur. Det allra bästa är om du själv kan köra eller på något annat sätt transportera fågeln ut till Fågelcentralen. Detsamma gäller de viltrehabiliterare som jobbar ideellt i ditt län.
Både Katastrofhjälp för fågel och vilt och Fågelcentralen gör enorma insatser för vilda djur. Jag skulle gärna se att du stöder deras viktiga arbete.
KFV har en årlig medlemsavgift på 100 kr. Du hittar information hur du blir medlem här.
Till KVF kan du även swisha en gåva på telefonnummer 1233 204 757!
Fågelcentralen kan du stötta på flera olika sätt. Jag är nybliven månadsgivare där med 200 kronor i månaden.
Man kan ge en gåva på deras bankgiro 740-8198, swisha på telefonnummer 123 25 35 912. Märk då ditt bidrag med ”Fågelcentralen”, man kan köpa deras fågelalmanacka, bli företagsgivare eller till och med göra en insamling till dem på Facebook.